hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Krónikus osztály helyett szakápolási otthon? (Frissítve!)

Az orvosi és a szociális ellátás szétválasztása a döntéshozók célja. A hirtv.hu készített összeállítást a témában, és a Magyar Narancsban is írtak erről. 

A kórházak krónikus osztályai helyett a jövőben szakápolási otthonokban látnák el azokat, akik nem szorulnak orvosi ellátásra. A krónikus ágyak nagyrészén ugyanis szociális ellátás folyik, ezeket a kapacitásokat az egészségügyi államtitkár átadná a szociális szférának. Ónodi-Szűcs Zoltán azt reméli, hogy csak a feladatot kell átadni, a forrás az egészségügyben maradhat – írja a hirtv.hu.

„Azok az ágyak, amelyek jelenleg nem egészségügyi ellátásra szolgálnak, hanem szociális célból működnek, azokat szeretnénk átadni oda, ahová valók, a szociális ellátórendszerhez. Ez azt jelenti, hogy néhány ezer ágy, ami eddig nem ezt a célt szolgálta, az át fog kerülni egy másik fenntartóhoz. A pontos számot nyilván nem tudom még önnek most megmondani, a terveink szerint ebben az évben háromezer ágy az érintett, és az ezzel elmenő költség az ugyan el fog menni tőlünk, de a bevételi oldal az alapban fog maradni, tehát ezt a forrást, amely megtakarítódik, azt újra fel lehet majd használni a többi kórház számára” – idézi a hírportál az egészségügyi államtitkárt.

A Magyar Narancs összeállításából az derül ki, hogy az államtitkár szerint a kérdéses ágyakon ápolt betegek csupán megőrzést igényelnek, ellátásuk tehát nem az egészségügy feladata. Czibere Károly, szociális ügyekért felelős államtitkár azt ismertette, hogy az átalakítást többlépcsős folyamatként képzelik el, szakápolási otthonok kialakítását tervezik, három év alatt tízezer ágyat átcsoportosítva.

Az átalakítás – írja a hetilap – sok kérdést felvet, a munkaerő mozgatásán és a térítési díjakon túl főként azt, hogy miként lehet eldönteni, hogy valaki "csak megőrzést" igényel, vagy szakápolásra, egészségügyi ellátásra szorul. A lap értesülései szerint Ónodi-Szűcs Zoltán szerint a forrás maradna az egészségügyben, míg Czibere Károly az új rendszer kialakításához szükséges plusz forrás igényéről beszélt. 

Az, hogy ki, hová kerül – idősek otthonába, krónikus osztályra, esetleg marad otthon ellátatlanul –, teljesen véletlenszerű a jelenlegi rendszerben" – véli Dózsa Csaba, a Miskolci Egyetem docense, aki szakértőként részt vesz az új rendszer koncepciójának kidolgozásában. Több felmérést is végeztek, egyrészt a kórházak krónikus-ápolási osztályain, ahol tapasztalataik szerint nagyon magas a halálozási arány, és sok ott fekvőnek valójában szociális ellátásra lenne szüksége; másrészt a szociális ellátást végző otthonokban, ahol 50 ezer bentlakóból 10–12 ezer tartósan szakápolásra szorul. Nagyjából 27 ezer kórházi ágy van ma Magyarországon, mely nem minősül aktívnak, tehát krónikus, ápolási és rehabilitációs ellátásra fenntartott. Ebből 15 ezer a rehabilitációs ágy; ezek maradnának a kórházaknál, ahogyan a hospice-ellátás is. „Az átalakítás három körben valósulna meg, összesen 10–11 ezer ágy mehetne át, az első két etapban viszont csak 5–6 ezer ágyban kellene gondolkodni – idézi a lap Dózsa Csabát, aki még elmondta többek között, hogy a kórházaknál is kell, hogy maradjanak krónikus ágyak, de azt is meg lehetne szabni, hogy három hónapnál tovább ne lehessen a krónikus osztályokon bent maradni.

A teljes riport az eheti Magyar Narancsban olvasható.

 

 

 

(forrás: hírTV, Magyar Narancs)
hirdetés

Könyveink