hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Közgyűlés helyett orvosgyűlést rendez a MOK felügyelő bizottsága

Elnökmenesztő közgyűlés helyett már csak orvosgyűlésre várja szombaton a Magyar Orvosi Kamara Felügyelő Bizottsága a köztestület tagjait. A Semmelweis Egyetem visszamondta a Felügyelő Bizottság által lefoglalt termet. A budapesti szervezet eközben felmérést kezdeményezett a kamara belső ügyeinek nyilvánosságra kerülése okán.

Ön szerint árt, vagy inkább használ a Magyar Orvosi Kamarának, hogy az Országos Felügyelő Bizottság elnöke az általuk lefolytatott vizsgálat eredményét a kamarán kívüli nyilvánosság elé tárta?” – teszi fel a kérdést a Magyar Orvosi Kamara Budapesti Területi Szervezet vezetősége e-mailben a köztestület tagjainak.

A kérdés úgy tűnik, nem nagyon mozgatja meg az orvosok fantáziáját, a tegnap éjszaka kiküldött kérdőívre válaszolók száma eddig elég csekély, akik viszont vették a fáradtságot, azok szerint inkább használ, mint árt – legalábbis erről tanúskodik a bpok.hu honlapján elérhető szavazási modul.  (Jelen cikkünk a mai nap 12.24-kor olvasható szavazás állását rögzíti.)

Úgy tűnik, a Semmelweis Egyetem döntése tett pontot annak a vitának az eldöntésére, hogy vajon melyik lesz az igazi országos küldött-közgyűlés az orvosi kamarában: az, amelyiket a MOK Országos Felügyelő Bizottsága eredetileg február 8-ára hívott össze, hogy kezdeményezze Éger István elnök és a kamara elnökségének visszahívását „a MOK törvényes működésére vonatkozó szabályok megszegése és a számviteli-pénzügyi gazdálkodás átláthatósága kapcsán tapasztalt szabálytalanságok következtében”, vagy az, amelyet a megyei elnököket tömörítő Területi Szervezetek Tanácsa egyetértésével az elnökség február 15-ére „írt ki”, hogy ott a felügyelő bizottság elnökét (is) visszahívják. 

Az ügyben az  Emberi Erőforrások Minisztériuma már bejelentette, hogy indokoltnak tartja a vizsgálat megindítását a Magyar Orvosi Kamaránál, ám ennek részleteiről mindmáig nem kaptunk további információt.

Szerkesztőségünk most úgy értesült, hogy a MOK felügyelő bizottsága már csak orvosgyűlést szervez szombatra. Ugyanis a Semmelweis Egyetem idő közben visszamondta a közgyűlés számára korábban lefoglalt termet. Így helyszín hiányában az Országos Felügyelő Bizottság február elsején egyhangú határozatában döntött úgy, hogy a tájékoztatási kötelezettségére való tekintettel orvosgyűlést szervez – a kötetlen beszélgetésen elsősorban a kamara és az Országos Felügyelő Bizottság kapcsolata lesz a téma. Az OFB ezzel hiteles információval óhajt szolgálni a tagság számára a kamarában végzett vizsgálat eddigi eredményeiről, tapasztalatairól. (A MOK Országos Felügyelő Bizottságának levelét lásd a cikk végén!)

Információink szerint az  Országos Felügyelő Bizottság elnöke levélben tájékoztatta Balog Zoltán minisztert a kialakult helyzetről. Azt kérték tőle, hogy törvényességi felügyeletének keretein belül garantálja a 2014. február 15. napján tartandó Küldöttközgyűlés jogszerű levezetését. A felügyelőbizottság úgy véli, a bizalomvesztett elnök nem elnökölhet a Küldöttközgyűlésen, hiszen elfogultsága miatt vélelmezhető a Küldöttközgyűlés rosszhiszemű levezetése. Éppen ezért kérik, hogy a minisztérium küldjön egy a felügyeleti képviseletet ellátó személyt a 15-ei küldöttgyűlésre és biztosítsa a felügyelőbizottság részére a napirendi pontok szavazás előtti felszólalási jogot és azt, hogy az OFB beszámolója szerepeljen a megtárgyalandó pontok között.

 A MOK Felügyelőbizottságának az elnöke az alábbi levelet küldte a MOK és az Országos Küldöttgyűlés Tagjainak. 


 Tisztelt MOK Tag, Tisztelt OKGY Küldött!

 Az elmúlt időszak méltatlan támadásait még csak álltuk abban a tekintetben, hogy szabályszerűtlen cselekménynek minősül az Országos Felügyelőbizottság által a Rendkívüli Országos Küldöttközgyűlés összehívása, de a közgyűlés megtartására alkalmas méretű és felszereltségű, már lefoglalt terem bérletének az egyetem részéről történt visszavonásával/visszavonatásával azonban már nem tudtunk mit kezdeni, így erre való tekintettel a Rendkívüli Országos Küldöttközgyűlés elmarad,

Ezúton is elnézést kérünk mindazoktól, akik erre készültek.

 Az Országos Felügyelő Bizottság 2014.02.01-i egyhangú határozatában úgy döntött, hogy a tájékoztatási kötelezettségére való tekintettel Orvos Gyűlést szervez, ahol megvitathatjuk a közelmúlt eseményeit és tájékoztatást nyújtunk közös dolgaink alakulásáról.

Minden érdeklődő tagunkat szívesen látunk egy kötetlen beszélgetésre Kamaránk és az Országos Felügyelőbizottság kapcsolata témakörében. Az OFB célja ezzel a találkozóval, hogy hiteles információval szolgáljon a tagság számára a Kamarában végzett vizsgálat eddigi eredményeiről, tapasztalatairól és megvitassa a további lehetőségeket.

Időpont: 2014. február 8. napja (szombat) 11.00 óra

Rendezvény helyeLurdy Konferencia- és Rendezvényközpont 1. emelet

1097 Budapest, Könyves Kálmán krt. 12-14. (Az épület a Könyves Kálmán krt. és a Mester utca találkozásánál fekszik)

 

MedicalOnline
a szerző cikkei

hirdetés

Könyveink