hirdetés
hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

Közelebb a korai Alzheimer-diagnosztikához?

Már a betegség korai stádiumában képesek jelezni az Alzheimer-kórt a gerincvelői folyadék (liquor) fehérjei. A felfedezéssel a jelenleg szűkös terápiás fegyvertár is bővülhet.
Az Alzheimer-kór idejekorán felállítható diagnózisának lehetőségét már régóta keresik a neurológusok, hiszen az időben megkezdett terápia az egyetlen járható út jelenleg, amitől ha gyógyulás nem is, de a lefolyás jelentős lassulása várható. Ez kell ahhoz is, hogy olyan gyógyszert sikerüljön kifejleszteni, amely még azelőtt blokkolja a kóros lépéseket, hogy túl sok visszafordíthatatlan károsodás keletkezne az agyszövetben. Ezért a témán számos munkacsoport dolgozik, közülük egy svéd csapat jutott el odáig, hogy a héten bejelenthette: közel jár a megoldáshoz.
„Nem tettünk mást, mint hogy egy sok beteg és több centrum bevonásával végzett, »nagy« vizsgálattal sikerült megerősítenünk azt, amit több kisebb vizsgálat már felvetett, nevezetesen, hogy a gerincvelői folyadék fehérje-összetételéből következtethetünk az Alzheimer kór fennállására, mégpedig annak korai stádiumában, amikor az érintett kognitív károsodása egészen enyhe” – mondta dr. Niklas Mattsson, a Göteborg Egyetem neurológus professzora, a vizsgálat vezetője a kedden közzétett eredmények kapcsán. A kutatók kétféle tau- és egy amiloid típusú protein vizsgáltak.
Az eredmény arra is jó lesz, hogy kisebb vizsgálatokkal teszteljék: melyik gyógyszer vált ki kedvező hatást. A jelenlegi módszerek – ideggyógyászati szakmai fogások és memóriapróbák – kevésbé pontosak, és a gyógyszergyártó vállalatok arra kényszerülnek, hogy drága, nagy volumenű vizsgálatokkal bizonyítsák termékük hatékonyságát. Ez azután a piaci árat is erősen felviszi. „Egy ilyen egyszerű, biomarkeren alapuló teszt, dollármilliók megtakarítását eredményezi, de az anyagiakon is túlmutató előnyt jelent, hogy hihetetlenül felgyorsíthatja a kutatásokat” – zárta magyarázatát Mattsson.
A szakértői kommentárokban az a vélemény is napvilágot látott, hogy a bejelentett felfedezés nem lesz jó diagnosztikai próbának, szűrőmódszerként viszont beválhat. Potosításához pedig további standardizálsára van szükség, ezért még messze vagyunk a gyakorlati alkalmazástól.
A dollármilliók megtakarítása nem túlzás, de ha sikerül majd hatásos gyógyszerrel bővíteni a jelenleg elég szűkös terápiás fegyvertárat, az milliárdos nagyságrendű bevételt is jelent majd a gyógyszeriparnak. A becslés egyszerű, ha abból indulunk ki, hogy jelenleg 26 millióra teszik az Alzheimer-kórban szenvedők számát, de 2050-re az előrejelzések szerint az érintettek száma eléri a 100 millió főt a világon. Hacsak nem szültetik meg hamarosan az új, az agy károsodását már korán helyreállító gyógyszer.
Dr. Varga Zoltán
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés