hirdetés
2023. január. 29., vasárnap - Adél.
hirdetés

Kovácsy Zsombor: Mindig tud mélyebbre süllyedni az ellátás

Kovácsy Zsombor egészségügyi jogász a hvg360-nak értékelte az egészségügy átalakításáról szóló törvényjavaslatot.

Nagyon fontos pontokon nem látszik még, mit akar az egészségügyi ellátásban a kormány, ott csak a részletszabályok ismeretében lehet megítélni, hogy jó vagy rossz az irány – így értékelte a hvg360-nak az egészségügy átalakításáról szóló törvényjavaslatot Kovácsy Zsombor egészségügyi jogász. A kórházak feladatait például Pintér Sándor belügyminiszter határozza majd meg, csak nem tudni, milyen számok alapján. Az sem mindegy, mi alapján minősítik majd az orvosok munkáját, hiszen egy rosszul összeállított rendszertől semmivel sem lesz jobb az ellátás.

A Magyar Orvosi Kamara szerint be sem kellett volna nyújtani az egészségügy átalakításáról szóló törvényt, mert az veszélyezteti az ellátásbiztonságot és semmi sem garantálja a betegjogokat. Gulyás Gergely miniszter viszont úgy látja, a változások – mint például az egységes irányítás és a dolgozók vezényelhetősége – „csak az ellátás színvonalának javulását hozhatja.”

De mit gondol a következő időszak legnagyobb horderejű átalakítására vonatkozó javaslatról Kovácsy Zsombor? Az egészségügyi jogász ironikusan annyit jegyez meg, hogy a mostaninál valóban csak jobb lehet, majd komolyra váltva hozzáteszi: valójában az sem igaz, hogy innen csak felfelé van az út, többször láttuk már, hogy mindig tud mélyebbre süllyedni az egészségügy színvonala.

A változás kockázattal jár ugyan, de önmagában emiatt még nem kongatná a vészharangot. Jelenleg szerinte „zsákbamacska a javaslatcsomag”, aminek vannak biztató, előremutató részei (például a mentőtisztek bevonása az ügyeleti ellátásba, a komolyabb ellátások megyei kórházba koncentrálása), rossz irányai (mint a túlzott központosítás, újabb államosítási törekvések, a praxishatárok Országos Kórházi Főigazgatóság általi kijelölése), és vannak olyan elemek is, amelyekről a részletszabályok ismerete nélkül nem lehet eldönteni, hogy mi lesz belőlük. Hiába van ugyanis egy látható koncepció, sokszor előfordult már, hogy a megvalósítás nem úgy sikerült, mert nem készültek el a részletszabályok, nem volt elég összehangolt az előkészítés vagy éppen közbelépett a politikai lobbi – emeli ki.

A szakember hozzáteszi: „Se jobbnak, se rosszabbnak nem látom a helyzetet most, mint eddig, amikor abban bíztunk, hogy valamilyen változás kedvezően hat majd az egészségügyre. A változás lehetősége most is megvan, de a szakmai és politikai tényezők mutatják meg, hogy ezzel sikerül-e megmenteni az egészségügyet.”

Kovácsy Zsombor az átalakítással kapcsolatos véleményét a Portfolion közölt írásában is összefoglalta.

(forrás: hvg360)
hirdetés
hirdetés

Könyveink