2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Korszerűsödhet az európai egészségügy

Az európaiak egészségét befolyásoló tényezők és a korszerű technológiák, elsősorban az internet felhasználása az egészségügyi ellátásban volt a legfőbb téma az Európai Unió egészségügyi minisztereinek informális találkozóján a lengyelországi Sopotban.

A szerdán véget ért kétnapos tanácskozás az első volt a féléves lengyel EU-elnökség miniszteri rendezvényeinek a sorában. A tengermelléki Sopot júliusban a lengyel EU-elnökség fővárosa, ahol több hasonló informális miniszteri találkozót rendeznek.

A mintegy 140 résztvevő között jelen volt az Európai Bizottság és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) képviselője, az EU-tagországok 13 egészségügyi minisztere és 14 miniszterhelyettese, vagy magas rangú illetékese, Magyarországról Páva Hanna, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium helyettes államtitkára.

A résztvevők jóváhagyták azt a kezdeményezést, hogy hozzanak létre regionális központokat a gyerekek kommunikatív - látási, hallási, beszédbeli - rendellenességeinek megfigyelésére és kiszűrésére egységes európai elvek szerint.

Mint Ewa Kopacz lengyel egészségügyi miniszter a szerdai sajtóértekezleten elmondta, mind a 27 EU-tagország elismeri az e-egészség, az e-gyógyítás, az e-orvosi igazolás fontosságát, de az egészségügy informatikai alapokra helyezése igazából csak hét tagállamban működik, pedig a mobilitás miatt fokozott jelentősége van a határokon átnyúló gyógyításnak.

Napirenden szerepeltek az úgynevezett civilizációs betegségek - elhízás, a keringési rendszer betegségei, magas vérnyomás, cukorbetegség, metabolikus betegségek -, amelyek Európában a halálozások csaknem 70 százalékáért felelősek. Szintén foglalkoztak a szintetikus drogok elleni küzdelemmel.

Fontos téma volt az egészségügyi különbségek kiegyenlítése az egyes országok, illetve az országokon belül az egyes területek között. A résztvevők megvitatták az E.coli baktérium okozta hasmenésjárvány tanulságait, és egyetértettek abban, hogy az ilyen kihívásokra adott válaszok a jövőben csakis összeurópai szintűek lehetnek. Abban is egyetértés volt, hogy az egészségügy finanszírozásában a kezdeti nagyobb kiadások később megtérülnek, nagyobb megtakarítást eredményeznek.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink