hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Kórházi fertőzések: „az adat a hibás”

A Napi ismerteti Doncsev András, az Emmi parlamenti államtikára magyarázatát a járványügyi központ adatára, miszerint tavaly megduplázódott a kórházi fertőzés miatti halálesetek száma.

Garay István Levente mszp-s képviselő kérdésében azt firtatta, mi az oka annak, hogy 2010-hez képest mintegy kétszer annyian haltak meg az elmúlt évben kórházi fertőzések következtében. Az Országos Epidemiológiai központ minapi közlése szerint ugyanis tavaly 2317 beteg halt meg kórházi fertőzésben.

A válasz felidézi: a bejelentések kezdetben önkéntes alapon történtek, tavaly kellett először kötelezően jelenteni az ilyen eseteket, így az éves adatok csak megfelelő körültekintéssel hasonlíthatók össze.

Doncsev azt állítja, az Epinfó 2013. évi 32. számában megjelent adatok az alkalmazott módszertan miatt téves értelmezésre adhatnak alapot. Szerinte a 2012-es, az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzésekre vonatkozó, halállal végződő eseteket jelző adat olyan nem tisztított adat, amely a nyers halálozást mutatja. Vagyis együttesen a fertőzéssel összefüggő, illetve a fertőzéssel nem összefüggő halálozásokat. A szövegben szereplő megállapítás tehát sajnálatos módon téves értelmezésre adhat okot, ennek korrekciójára sor fog kerülni - idézi Doncsev sorait a napi.hu.

(forrás: Napi Gazdaság)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés