2024. május. 10., péntek - Ármin, Pálma.

Konferencia

Kongresszust tartanak az onkológusok

Egyre több lehetőség van a daganatok molekuláris diagnosztikájára és a célzott terápiákra - emelte ki a magyar onkológiai ellátás aktuális kérdései közül Kásler Miklós, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója.

Magyarországon a leggyakrabban előforduló ráktípus a tüdőrák, ezt követi az emlőrák és a kolorektális daganatok, de a környező országokhoz képest a fej-nyaki tumorok aránya is magas — mondta a főigazgató abból az alkalomból, hogy Budapesten megkezdődött a Matgyar Onkológusok társaságának 28. kongresszusa.

A legkorszerűbb célzott terápiákat — amelyek a daganat növekedését állítják meg, illetve annak átalakulását és az áttétképzést gátolják — egyre több ráktípusnál alkalmazzák a klinikai eljárásokban. Az emlőrákok bizonyos formáinál és a kolorektális daganatoknál már a mindennapi gyakorlat részévé váltak, de a fej-nyaki tumorokra, a tüdőrákra és a vese daganataira is használatban vannak ezek a korszerű szerek.

Az idei tudományos ülésen megvitatják a transzplantáció után kifejlődő daganatok kérdését is: az immunrendszert elnyomó szerek alkalmazása miatt ugyanis gyakrabban alakul ki tumor a szervátültetésen átesett pácienseknél.

Varga Péter Pál, az Országos Gerincgyógyászati Központ főigazgatója arról beszélt a sajtó képviselőinek, hogy a mozgásszerveket érintő daganatok sajátságos helyet foglalnak el a tumorok közt, az előrehaladott rákbetegség ugyanis igen sokszor csontáttétet képez. Utóbbiak 80 százaléka a gerincet érinti, jelentősen rontva annak teherviselő képességét. Ezért is fontos a gerinctumorok megfelelő, például műtéti kezelése — tette hozzá a szakember.

A szakmai konferencián klinikai kórtörténeteket is bemutatnak, amelyek sikeres kezelésekhez kapcsolódnak.

„2000 óta megfordult a korábbi trend, a daganatos halálozás néhány százalékkal csökkent. Ennek összetett oka van: megjelentek hiánypótló könyvek, amelyek az orvosokat segítik a megfelelő terápia kialakításában, fejlesztések történtek a sugárterápiában, és a szűrési eredmények is javultak" - összegezte Kásler Miklós.

Szentirmay Zoltán, a Magyar Onkológusok Társaságának elnöke elmondta, hogy a társaság tiszteletbeli tagjának választották a marosvásárhelyi Jung János professzort egy közös— marosvásárhelyi és budapesti orvosok rendelkezésére álló — orvostovábbképző intézet kialakításáért végzett tevékenysége elismeréseként.

MTI

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés