hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Kiújuló húgyúti fertőzések

A húgyúti fertőzés a nők leggyakoribb bakteriális fertőzései közé tartozik, ami az antibiotikumos kezelés ellenére rendszeresen kiújul, írja az OTSZ Online.

Minden negyedik nőnél a kezdeti megbetegedés után hat hónapon belül ismételt fertőzés alakul ki. Ennek kórokozói legtöbbször azok az E. coli baktériumok, amelyek a kezdeti fertőzés során hatolnak be a húgyhólyag falának sejtjeibe, ahol hosszú időt töltenek nyugvó állapotban. Azt, hogy a reaktiválást és az ismételt fertőzést mi váltja ki, eddig nem sikerült kideríteni. Amerikai kutatók egerekkel végzett kísérletei szerint a hüvelyből a Gardnerella vaginalis átmenetileg a húgyhólyagba kerülve aktiválja az E. coli baktériumokat. Különösen akkor nagy ennek a veszélye, amikor bakteriális vaginosis során a Gardnerella csíraszáma jelentősen megemelkedik.

Sok nő állítja, hogy minden szexuális együttlét után húgyúti fertőzést kap. Lewis szerint ennek az lehet az oka, hogy a hüvelyben található baktériumok, mint a Gardnerella, az aktus során a húgyutakba kerülnek. Az ismétlődő húgyúti fertőzések kezelése nyomán gyorsan kialakulnak a rezisztens törzsek. Új kezelési mód az lehetne, ha a normál hüvelyflórában kis mennyiségben jelenlevő Gardnerella vaginalis felszaporodását idejében megakadályozzák – ez történhetne probiotikus, tejsavbaktériumokat tartalmazó kúpokkal, vagy speciálisan a Gardnerellát célzó antibiotikumokkal, írja a lap.

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés