hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

Kísérlet a krónikus betegek ellátására

A krónikus (cukor-, tüdő, ér-) betegek átalánydíjas ellátásának egy hollandiai kísérletéről számol be az eski.hu.

Hollandiában 2007-től kezdődően kísérleteznek a csomagolt fizetés mechanizmusával a krónikus betegek számára nyújtott ellátás javítására. 2010-ben országos programok indultak el három betegség terén: diabetes, krónikus obstruktív tüdőbetegség és vaszkuláris kockázat menedzsment. E modellben az egészségbiztosítók egyszeri díjat fizetnek a szerződő „ellátó csoport” számára a specifikus krónikus betegellátás összes elemének fedezésére. Egy csoport több egészségügyi ellátóból tevődik össze, és gyakran háziorvosok tulajdonában van.

A csomagolt szolgáltatások árát a biztosító és az ellátó csoport közötti megállapodás szerint határozzák meg, az alvállalkozók díjait pedig az ellátó csoporton belül tárgyalják meg. Az ellátásba foglalt szolgáltatásokat betegség-specifikus országos standardok határozzák meg, amelyeket országos ellátószövetségek és betegszervezetek jóváhagyásával alakítanak ki.

A csomagolt ellátásba foglalt szolgáltatásokat a kötelező alapbiztosítás teljes mértékben fedezi, vagyis a betegeknek nem kell többletet fizetniük.

Az új rendszer két tekintetben jelentett szakítást a múlttal. Egyrészt együttműködésre kényszerítette az alapellátás résztvevőit. Másrészt a a biztosítóval való megállapodás az ár és minőség tekintetében már nem országos, hanem regionális szinten történt – olvasható az eski.hu összefoglalójában.

(forrás: GYEMSZI [ESKI])

Könyveink