2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Kincses Gyula: Több esetet is alaposan vizsgálnia kell a kamarának

Egy erdőkertesi háziorvos megtagadta az oltás beadását, erről kérdezték Kincses Gyulát, a Magyar Orvosi Kamara elnökét a HírTV-ben.

Az erdőkertesi háziorvost az ATV Híradó telefonon érte el, és Kiss Csaba úgy fogalmazott, hogy a döntésének több oka is van. Szerinte káosz van az oltások elrendelésében, mikor kit kell oltani, és ez hétről hétre változik.

“Azt se tudjuk, milyen oltóanyagot, és hogyan kellene adni”, folytatta a háziorvos. Hangsúlyozta, hogy a kínai vakcinának nincs európai engedélyezése, és ezt kifogásolja. “Az összes engedélyezett is tulajdonképpen nem törzskönyvezett gyógyszerkészítmény, tehát majdhogynem ilyen klinikai kipróbálási fázisban vannak”, és noha Kiss szerint ez járványhelyzetben megengedett, nem nagyon szeretne “gyógyszerkipróbálásokban részt venni.”

A harmadik ok, hogy úgy látja, maga a rendelő nem felel meg ilyen körülmények között, hogy úgy tudjanak oltani, hogy ne a járvány terjedéséhez járuljanak hozzá, hanem a megelőzést segítsék. Elmagyarázta, hogy két orvos és két fogorvos rendel náluk, a váróhelyiség pedig félig-meddig közös. Váltott rendelésben vannak, így bármikor bejöhet egy covidos beteg: Kiss Csaba részlezte, hogy pénteken például három covidos beteg sétált be a pozitív leletével hozzájuk.

“Most ha közben ott ülnek tízen, akik be vannak hívva mondjuk egy ampulla Modernára, el lehet képzelni, hogy közöttük terjesztjük a covidot, vagy éppen próbáljuk megelőzni”, nyilatkozta.

Ráadásul a váróhelyiségük túl kicsi, hogy megfelelő távolságot tartsanak. Kiss Csaba azt szintén nehezményezte, hogy a szervezést is a háziorvosokra testálják: nekik kell fölhívni a pácienseket és beosztani őket, ez pedig jelentős terhelés. Ez sok plusz költséggel jár, amit a háziorvosnak senki nem kíván megfizetni. Kiss felsorolta, hogy a szervezés milyen telefonköltséggel jár, amit bár el tud számolni, a személyi jövedelemadót neki kell megfizetnie.

Végül a háziorvos elmondta, hogy “megfenyegette” már az önkormányzat, a tiszti főorvosi szolgálat is esetleges szankciókat helyezett kilátásba, illetve a Facebookról értesült arról, hogy maga Tuzson Bence írt neki levelet. Az önkormányzatnál volt arról szó, hogy felfüggesztik a szerződését, a tiszti főorvosi szolgálat bár nem fenyegetett, megegyezni akartak, de Kiss Csaba azt vette ki a szavaikból, hogy hatóságként fognak eljárni, és megbüntethetik.

Vizsgálódik a MOK

A MOK több orvos ellen is eljárást indított az utóbbi időben amiatt, ahogyan a járvány elleni védekezést kezelik vagy éppen nem kezelik. Erdőkertes háziorvosa megtagadta a vakcinák használatát, aminek okán a Magyar Orvosi Kamara úgy gondolta, ez egy újabb olyan eset, aminek körülményeit alaposan meg kellene vizsgálniuk, mondta a HírTV-ben Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara elnöke.

„Nekünk most ebben a nagyon kiélezett járványhelyzetben az a dolgunk, hogy minden erővel arra koncentráljunk, hogy igen, tessék az oltást elfogadni, tessék a helyzetet komolyan venni, minden szempontból. Nem csak az oltás szempontjából, egyéni védekezés szempontjából is, mert ezen múlik most a közeljövő.”

(forrás: ATV, HírTV)
Olvasói vélemény: 4,5 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés