hirdetés
hirdetés
2024. július. 04., csütörtök - Ulrik.
hirdetés

Kikerülhetők a kereskedők

Új konstrukció: autóvásárlás hitellevéllel

A hitelből finanszírozott autóvásárlásnál nemcsak arra kell figyelnünk, hogy forintban, devizában vagy euróban adósodunk-e el. Jó, ha alaposan körülnézünk a piacon, mert a bankok kamataira az autókereskedők még több-kevesebb jutalékot is rátesznek.

Három évvel korábban a háztartások által felvett devizakölcsönök állománya mindössze kétmilliárd forint volt, tavaly október végén azonban már meghaladta a 34 milliárd forintot. A két év alatt tapasztalható 16-szoros növekedés a szakértők szerint döntően a gépkocsivásárlás céljára felvett eurókölcsönöknek köszönhető.

Az olcsó devizahitelek olyanynyira átalakították az autófinanszírozás rendszerét, hogy a bankok a forint alapú hitelek kamatából is kénytelenek voltak engedni. Mialatt a fogyasztási hitelek az utóbbi egy évben folyamatosan drágultak, addig a forint alapú autóvásárlási kölcsönök teljes éves terhe több mint öt százalékkal csökkent a múlt év szeptembere óta. Átlagos hiteldíjmutatójuk (THM), amely a kamat mellett a járulékos költségeket is tartalmazza, 22 százalékról tavaly októberig 17 százalékra mérséklődött.

Euró alapú autólízing- és hitelkonstrukciót több hitelintézet is kínál. Mivel a bankok által kért kamatokra az autókereskedők biztosítást és saját jutalékot is rátesznek, a THM mértéke változik. Az egyik legnagyobb, autófinanszírozással foglalkozó hitelintézet, a Merkantil Bank euró alapú lízing- és hitelkonstrukciójában új autónál 12,48 százalékos THM-et, használt autónál 13,98 százalékos THM-et ajánl az értékesítőknek.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés