2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.

Kiderült, melyik vércsoportúaknál súlyosabb a Covid-19

Akik A vagy AB vércsoportúak, nagyobb eséllyel kerülnek lélegeztetőgépre a koronavírusos betegek közül, és ennek most már a tudományos magyarázata is ismert − mondta az InfoRádiónak Rusvai Miklós víruskutató.

Az A vércsoportúak, így az AB-sek is, miután azok is hordozzák az úgynevezett A vércsoport antigéneket, érzékenyebbek a koronavírusra, illetve annak légzőszervi formájára, magyarán gyakrabban kerülnek súlyosabb tünetekkel kórházba, és sűrűbben szorulnak lélegeztetőgépre.

A legújabb kutatások ugyanis azt találták, hogy a vörösvérsejtek felszínén lévő, egyébként régóta ismert A antigének a tüdő hámsejtjein is kifejeződnek, és miután ezt kissé megváltozott formában teszik, a koronavírus képes a molekulákra rákapcsolódni, elszaporodni, károsítva ezáltal a szervet – magyarázta az InfoRádióban Rusvai Miklós víruskutató. Vagyis a korábban már felismert ACE2 receptor mellett van egy másik tapadási lehetősége az A vércsoportú egyénekben, a tüdőhámsejtek felületén a koronavírusoknak. Következésképp a 0-s vércsoportúak kisebb százalékban vannak kitéve a súlyos betegségnek, és annak, hogy lélegeztetőgépre kerüljenek.

(forrás: InfoRádió)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés