hirdetés
hirdetés
2024. május. 02., csütörtök - Zsigmond.
hirdetés

Ki nyer ma? És holnap?

Ugyan egy esetleges év végi tömeges influenzajárvány megtorpanást okozhat a trendben, ez nem változtat azon, hogy az elmúlt fél évtizedben folyamatosan csökkent a hazai szisztémás antibiotikum-felhasználás. Az OEP adatai alapján 2005 óta évről évre egyre kevesebb ember használ antibiotikumot: amíg az évtized közepén ez a szám meghaladta a 6 és fél milliót, 2008-ban már csak 6 millióról szólnak a nyilvántartások.
  A biztosító ártámogatási főosztályának adatai szerint 2007-ben és 2008-ban az antibiotikumok bruttó fogyasztói áron kalkulált napi terápiás költségei is alacsonyabbak lettek, ami elsősorban a generikus versenynek és az árcsökkentéseknek köszönhető. Ez utóbbira ösztönzően hatott, hogy 2007 januárjában felére apadt e gyógyszerek normatív társadalombiztosítási támogatása, ami együtt járt azzal, hogy a betegek drágábban jutottak a készítményekhez: 2008-ban az antibiotikumok 88 százaléka esett a 25 százalékos támogatási csoportba, a forgalom 8 százalékát finanszírozták közgyógyellátás keretében és 4 százalék részesült indikációhoz kötött kiemelt támogatásban. A támogatáscsökkentés ellenére az egyes ATC-csoportokba tartozó gyógyszerek szubvenciójának egymáshoz viszonyított aránya nem változott számottevően.
  A gyógyszerkassza számára megtakarítást eredményezett a generikus verseny is: a többszereplős hatóanyagpiacok aránya lassú növekedést mutat, miközben az originális készítmények részesedése folyamatosan csökken – bár az egyes hatóanyagcsoportokat összehasonlítva itt már jelentősek az aránybeli eltérések.

Antibiotikumokról szóló összeállításunkat lásd a 8–11. oldalon.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés