hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Ki altat?

Élénk sajtóérdeklődést váltott ki a Szent Imre Kórház esete az aneszteziológusaival, bár az a cikkeket olvasva sem látszik pontosan, mekkora is a válság a felmondások után.

Tömeges felmondás Budapest legjobb kórházában” címmel írt az esetről az Index, „Nem akarnak beszélni a Szent Imre orvosai” utalt címével is a helyzet bonyolultságára a Népszabadság, az MNO pedig már rendszerben láttatja a történetet „Menekülnek a szakorvosok” című cikkében.

„A Szent Imrében dolgozó altatóorvosok háromnegyede felmondott, mert úgy érezték, nem tudják biztonságosan végezni a munkájukat. Inkább külföldre mennek: tőlünk nyugatabbra az itthoni bérük három-négyszeresét is megkereshetik. A Szent Imrében pedig közben beláthatatlan időre csúsznak el műtétek, pedig ez az a hely, amiről néhány évvel ezelőttig a betegektől és az ott dolgozóktól sem lehetett rosszat hallani” – írta az Index.

„Az egyre súlyosabb orvoshiány miatt a kórházak egymástól kénytelenek elcsábítani a dolgozókat. Azzal, hogy most hat altatóorvos felmondott a Szent Imre Egyetemi Oktatókórházban, más intézmények is nehéz helyzetbe kerülhetnek. A kórház a Magyar Nemzetnek cáfolta, hogy probléma lenne, szerintük nem maradnak el műtétek, a betegellátást sem veszélyezteti a kollégák távozása, és a várólisták sem lesznek hosszabbak” – olvashatják az MNO látogatói.

A Népszabadság is idézi a kórház optimista közleményét, miszerint az aneszteziológiai és intenzív terápiás osztályról mindössze négy orvos hiányzik, s a távozott osztályvezető főorvos helyére is új érkezik januártól, valamint hogy a legutóbb őszi béremeléssel az osztály orvosainak bruttó bére valamivel több mint százezer forinttal, mintegy 980 ezer forintra emelkedett. A megkérdezett, távozó orvosok ehhez ott már nem akartak kommentárt fűzni, ugyanis a felmondásuk december 15-ig a kórházhoz köti őket. S hiába kereste a NOL, nem volt mondanivalója a kórházi állapotokért felelős felügyelő szervezeteknek sem: a kórházfenntartó hivatal és az egészségügyért felelős államtitkárság is elégségesnek tartotta az intézmény közleményét az ügy megnyugtató rendezésére.

(forrás: Index, Magyar Nemzet, Népszabadság )
hirdetés

Könyveink