hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Kezdődhet a Semmelweis XXI. fejlesztési projekt

Több tíz milliárd forintos rekonstrukció, felújítás, illetve fejlesztés kezdődhet meg hamarosan a Semmelweis Egyetemen, miután a kormány döntött a Semmelweis XXI. fejlesztési projekt tervezési folyamatainak megkezdéséről, közölte a Magyar Idők.

A Magyar Idők információi szerint a Semmelweis Egyetemen különösen nagy problémát jelent, hogy bár egyre több külföldi hallgató választja az intézményt, közülük sokan hagyják el azt az elméleti képzést követően. Az adatok azt mutatják, hogy az SE angol nyelvű képzésben részt vevő hallgatói­nak 60, a német nyelven tanulóknak pedig a 85 százaléka a gyakorlati képzést már más egyetemen veszi igénybe. Ahhoz, hogy ebben érdemi változás legyen, növelni kell az általános képzési kapacitásokat, bővíteni és korszerűsíteni az infrastruktúrát, mert a fővárosi kórházakhoz hasonlóan rossz állapotban lévő klinikák semmilyen értelemben nem biztosítanak megfelelő környezetet a gyakorlati oktatás számára.

A kormány döntése nyomán megkezdődhetnek az építészeti, kivitelezési-tervezési munkálatok az Elméleti Orvostudományi Központ fejlesztésével, a Hőgyes–Schöpf-Merei gyógyszerkutatási centrum kialakításával, az egészségügyi közszolgálati kar fejlesztésével és az egyetemi logisztikai központ kialakításával kapcsolatban. Ugyancsak elkezdődhet a tervezés a fogorvostudományi kar és az egyetemi klinikák megújítására, a Korányi-tömb betegellátási funkcionalitásának teljes körűvé tételére.

A tervek szerint Budáról Pestre költözik a Pulmonológiai Klinika, és fejlesztik a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikát. A kormány összesen négymilliárd forintot hagyott jóvá a tervezési munkálatokra és további másfél milliárdot a Kútvölgyi úti klinikai tömb befejezésére. Arról is döntés született, hogy a fejlesztéssel összefüggő közigazgatási hatósági ügyeket nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánítják, valamint hogy az emberi erőforrások miniszterének 2018. január végéig előterjesztést kell tennie arról, milyen együttműködés képzelhető el a tervezett új dél-budai centrumkórház és a Semmelweis Egyetem között, írja a lap.

(forrás: Magyar Idők)
hirdetés

Könyveink