hirdetés
hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

Kevéssé allergizáló amerikai mogyorót fejlesztettek ki

Ezúttal nem génmanipulációval, hanem a szokásos növénynemesítési eljárással sikerült egy egyesült államokbeli kutatócsoportnak olyan amerikai mogyorót létrehozni, amelyben nincsenek, illetve sokkal kisebb mennyiségben vannak jelen azok a fehérjék, amelyek elsősorban felelősek az ételallergia kialakulásáért.

Az amerikai mogyoró viszonylag gyakran vált ki allergiás reakciót, ami sokszor légzési problémákat okoz, de akár életveszélyes anafilaxiás sokk is felléphet.

Az USA Mezőgazdasági Minisztériuma által támogatott kutatás még nem ért véget, de ha sikeresnek bizonyul, a módosított mogyoró széles körben alkalmazható lesz az allergiaveszély megszüntetésére. A kulcskérdés az, hogy a módosított mogyorókból olyan mogyoró nő-e ki, amelyből szintén hiányoznak a veszélyes, allergiát okozó fehérjék.

Az eddigi eredményekről Soheila Maleki professzor, a kutatás vezetője  számolt be a European Academy of Allergy and Clinical Immunology londoni kongresszusán. Várakozása szerint 2–5 év múlva kerülhet kereskedelmi forgalomba a nemesített mogyoró.

Elvben azok a gyermekek, akik ilyen mogyorót esznek, kisebb valószínűséggel lesznek allergiásak a mogyoróra. Azok, akik már allergiásak, szintén profitálnak a nemesítésből: ha véletlenül ilyen mogyorót fogyasztanak, nem lép fel allergiás reakció, mivel ezt csak sokkal nagyobb adag fogja kiváltani.

Felhasználható lesz a nemesített mogyoró az allergia megszüntetésére irányuló deszenzitizációs kezelésben is, melynek lényege, hogy az allergiások igen kis adag allergént fogyasztanak, amely még nem vált ki tüneteket, majd hosszú időn át fokozatosan növelik a dózist. Múlt évben már angol gyermekek egy csoportját sikeresen kezelték ezzel a módszerrel.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: BBC)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés