hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Kétoldali végtagbénulás után újra jár egy férfi

A világon először sikerült amerikai idegsebészeknek elérniük, hogy egy mindkét lábára megbénult férfi a gerince alsó szakaszába ültetett elektródákkal önállóan képes volt felállni, lábait mozgatni és segítséggel lépkedni.

Az eredményről a The Lancet brit orvosi folyóirat online kiadásában számoltak be a Louisville-i Egyetem (Kentucky) kutatói. Susan Harkema, a 11 fős műtéti stáb vezetője áttörésként értékelte a történteket.

A most 25 éves Rob Summers, egykori baseballjátékos még 2006-ban szenvedett autóbalesetet, melynek következtében mellkastól lefelé megbénult. Az úttörő műtét kipróbálására 26 hónappal ezelőtt önként jelentkezett. "Ez a beavatkozás teljesen megváltoztatta az életemet" - nyilatkozta most elragadtatottan Summers.

A páciens bénulását az okozta, hogy megsérültek a gerinccsatornájában futó idegek, melyek az agyba és onnan vissza az alsó végtagokba szállítják az elektromos impulzusokat. A műtét során a sebészek 16 elektródát helyeztek el a lumboszakrális (ágyék és keresztcsont környéki) gerincvelőbe, és összekötötték azokat az idegkötegekkel, melyek a boka, a csípő, a térd és a lábujjak mozgását kontrollálják. A beavatkozást követően rendszeresen elektromos árammal stimulálták az idegeket, mintha csak az agyból jött volna az inger: Summers naponta akár 250 percet is gyakorolt, edzette izmait, mire a most bejelentett eredményt elérte. "A végső célom, hogy járni és futni tudjak újra. Úgy hiszem, minden lehetséges, és egy nap fel fogok kelni a kerekesszékemből." - mondta.

A kutatást a Christopher & Dana Reeve Jótékonysági Alapítvány támogatta, melyet az egykor Superman-t alakító filmszínész és felesége alapított.

Reeve 1995-ben szintén tolószékbe kényszerült, miután nyaktól lefelé megbénult egy lovasbaleset miatt. Ezt követően fáradhatatlanul kampányolt a gerincvelő sérülések kutatásáért. 2004-ben, 52 évesen halt meg.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés