2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Kétéves nikotinfüggő gyerek Indonéziában

Nikotinfüggővé tette gyerekét egy apa Indonéziában: a láncdohányos kétéves napi két csomag cigarettát szív, és dühödten ront szüleinek, ha nem jut hozzá adagjához.

A Szumátra szigetén élő kisfiú, Ardi Rizal azt követően tett szert hírnévre az ázsiai országban, hogy több felvételen is dohányzás közben örökítették meg, miközben épp triciklijén tekert.

A kisfiú 18 hónaposan kapta első szál cigarettáját, azóta csak kedvenc márkáját fogadja el. "Teljesen függővé vált, ha nem gyújthat rá, haragos lesz, kiabál, és nekünk jön" – meséli az anya. Apja, aki elsőként adott cigarettát a gyerek kezébe, úgy véli, hogy a fia egészséges, és függősége sem jelent gondot.
Indonézia - a világ negyedik legnépesebb országa - Kína és India után a legnagyobb dohányfogyasztónak számít. A kiskorúak körében rohamosan nő a dohányosok száma, különösen hogy az országban nem tartják be a dohányzásról szóló előírásokat.

Mindeközben a WHO illetve az Európai Unió mindent megtesz a dohányzás visszaszorítása érdekében: a kontinensen három emberből egy dohányzik. Az Európai Bizottság 2011 második felében tervezi módosítani a cigaretta maximális nikotin- és kátránytartalmának határértékét, de már önmagában ez a bejelentés is hatalmas vitákat váltott ki. A dohányipar képviselői azonnal tiltakoztak, és közleményekben hívták fel a figyelmet arra, hogy a döntés sokezer ember munkahelyét is érinteni fogja.

(forrás: MTI, MedicalOnline)

cimkék

hirdetés

Könyveink