2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Két hanyagul ellátott betege halt meg egy Veszprém megyei orvosnak

Felfüggesztett börtönt és az orvosi foglalkozástól való eltiltást indítványozott az ügyészség egy Veszprém vármegyei orvos esetében, írja a Telex.

A már nyugdíjas orvos egyik betegét 2020 szeptemberében részesítette ambuláns ellátásában. Az erősen ittas férfi egy hanyatt esés után elveszítette eszméletét, zavart tudatállapotban volt. Az orvos a vádlott zúzódásos fejsérülését kezelte, de annak ellenére, hogy a férfi állapota a szakmai szabályok szerint CT-vizsgálatot indokolt volna, ezt elmulasztotta, és a beteget a kora esti órákban hazaengedte. A sérült férfi másnap reggel az esés következtében elszenvedett koponyasérülése miatt az otthonában meghalt.

2021 nyarán az orvos egy 81 éves nőt látott el. A nő egy rózsabokorba esett és mindkét csuklóján megsérült. Az orvos a tenyéren található sérüléseket látta csak el, de a csuklótájékon lévő sérülést már nem tárta fel, és az asszony tetanusz elleni immunizálását is elmulasztotta, holott ez szennyezett sérülések gyanúja esetén a beteg életkorából fakadóan szükséges lett volna. Az idős asszony néhány nappal később kórházba került, ahol a sebét feltárták, abból két nagy faszilánkot távolítottak el, és tetanusz elleni kezelésben részesítették, ám ennek ellenére egy héttel később a kórházban elhunyt. Nem zárható ki ugyanakkor annak a lehetősége, hogy a tetanusz betegség az asszonynál a balesetet követő megfelelő ellátás esetén is kialakult volna.

A vád foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés. Az orvosi szabályszegések és a sértettek halála között az ok-okozati összefüggés nem volt megállapítható, idézi a Veszprém vármegyei Főügyészség közleményét a Telex.

(forrás: Telex)
hirdetés

Könyveink