2024. július. 23., kedd - Lenke.
hirdetés
hirdetés

Készültséget rendeltek el a világ legnépesebb országában

Fokozott járványvédelmi készültséget vezettek be India déli Kerala államában, miután kiderült, egy 14 éves gyermek – akinek szervezetében korábban azonosították a Nipah-vírust – életét vesztette – írja a Reuters nyomán a VG.

A Nipah denevérekben és disznókban található vírus, amely képes az emberi szervezetbe jutva is megbetegedést okozni. Terjedését kizárólag a beteg személyek karanténba helyezésével lehet megakadályozni, mivel nem létezik ellene hatásos vakcina és a megbetegedésnek nincs ismert gyógymódja.

A Reuters értesülése szerint a 14 éves áldozat szívelégtelenségben halt meg. 214 olyan egyént találtak, akikkel a gyermek fertőzötten kapcsolatba kerülhetett, ugyanakkor közülük csak hatvan embernél áll fenn a megbetegedés magas kockázata, így őket karanténba helyezték.

A helyi egészségügyi hatóságok szerint egy potenciális járvány kitörésének a valószínűsége minimális, az esetlegesen megugró megbetegedésszámra azonban elkülönített kórtermeket állítottak fel a környékbeli kórházakban.

A Kerala-régió a Nipah-vírus egyik gócpontjának számít, 2018-as megjelenése óta több tucat halálesetet tulajdonítanak neki a kutatók, írja a VG.

(forrás: Világgazdaság)

cimkék

hirdetés

Könyveink