hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Készül a Nemzeti Infektológiai Program

A koronavírus világjárvány egy új nemzeti egészségügyi program megalkotására, kidolgozásának szükségességére hívta fel a figyelmet, közli a szaktárca.

A nemzeti egészségügyi programok azokat a népegészségügyi jelentőségű betegségeket foglalják rendszerbe, amelyek Magyarországon a lakosság nagy részét érintik, amelyekben a legtöbben meghalnak, vagy megnyomorodnak. Ezek a betegségterületek a keringési-, a daganatos-, a mozgásszervi-, a mentális zavarok- és a gyermekkori betegségek. A koronavírus világjárvány egy új nemzeti egészségügyi program megalkotására, kidolgozásának szükségességére hívta fel a figyelmet.

Prof. Dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere kezdeményezésére készül a Nemzeti Infektológiai Program, amelyet a Dél-Pesti Centrumkórház főigazgatója, prof. dr. Vályi-Nagy István koordinál. A Nemzeti Infektológiai Program ugyanolyan struktúrában és tartalommal épül fel, mint a másik öt nemzeti egészségügyi program. Tartalmazza az elsődleges, másodlagos prevenciót, a diagnózist, a terápiát, az intézményi struktúrát, a kutatást, az oktatást.

A program országos infektológiai rendszer kiépítését tervezi meg, emellett mind a COVID-19 járvány legyőzéséhez, mind jövőbeli járványok megelőzéséhez, gyógyításához, rehabilitációjához, magasszintű struktúrát, infrastruktúrát, humán erőforrást és szakmai tartalmat biztosít. A Nemzeti Infektológiai Programba illeszkednek majd be azok a kutatások, amelyeket az emberi erőforrások minisztere irányításával az Egészségügyi Tudományos Tanács (ETT), az érintett szakmai kollégiumi tagozatok és az Országos Infektológiai Intézet dolgozott ki, közölték.

(forrás: Emberi Erőforrások Minisztériuma, MTI-OS)
hirdetés

Könyveink