2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Kényszer-sterilizálás etnikai alapon Magyarországon és Szlovákiában?

Hazánkat és Szlovákiát említi példaként egy amerikai internetes oldal, ahol hosszú időn át gyakorlott volt a roma nők kényszer-sterilizációja.

Az Európai Emberi Jogi Bíróság kedden kezdte tárgyalni egy szlovák nő esetét. A roma nő azt állítja, egy állami fenntartású kórházban erőszakkal sterilizálták etnikai hovatartozása miatt Szlovákiában. Több hasonló ügy is folyamatban van, de ez az első, amely tárgyalásra kerül - mondta Tracey Turner-Tretz, a bíróság szóvivője.

A 30 év körüli nő - akit csak "VC"-ként emlegetnek - második gyerekét szülte császármetszéssel 2000-ben. Elmondása szerint a kelet-szlovákiai Presov kórházban azt mondták neki: vagy ő vagy a baba meghal ha nem végzik el rajta a műtétet. A "sterilizálás" szó jelentését sem igazán értette, de az elhangzottak miatt ijedt volt, ezért aláírta a beleegyező nyilatkozatot.

Úgy véli, roma származása - a tényt az orvosi dokumentációban is rögzítették -, a teljes kórházi kezelésére rányomta bélyegét: úgynevezett "cigányszobába" került elhelyezésre, nem engedték ,hogy ugyanazt a zuhanyzót és WC-t használja, mint a nem roma nők. Állítása szerint az eset óta a roma közösség kiközösíti, férje többször elhagyta meddősége miatt.

A kórház álláspontja szerint a sterilizálás egészségügyi okokból történt, és visszautasítja az etnikai szegregáció vádját is. A szlovák nyomozás és a bíróság nem talált jogsértést. Az ügyben néhány héten belül várható döntés, mely ellen mindkét oldalról lehet fellebbezni, így akár a Legfelsőbb Bíróság elé is kerülhet.

Egy amerikai emberi jogi szervezet vezetője felszólította a szlovák kormányt, hogy "ismerjék el végre tisztán és világosan, hogy a roma nőkön egyidőben, célzottan végrehajtott sterilizációja zajlott Szlovákiában." A jconline amerikai portál beszámolója szerint Magyarországon és Csehszlovákiában a kommunista kormányok félhivatalos politikája volt a roma lakosság korlátozására a kényszersterilizáció. "A gyakorlat végül csak az utóbbi években, a rendszerek bukása után ért véget."

(forrás: jconline, MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink