hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Kémiai kényszerzubbony

Ötmillió forint nem vagyoni kártérítésre kötelezte az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetet (IMEI) a Fővárosi Törvényszék. A nem jogerős döntés szerint az IMEI gyógyítás helyett szedálás céljából gyógyszerezte a beutalt fogvatartottat, közli a NOL.

Az eljárás adatai alapján úgy tűnik, nem egyedi esetről, hanem általános gyakorlatról van szó – véli a Magyar Helsinki Bizottság, amely a konkrét ügyben Horváth Zsoltot képviselte.Horváthot még 2000 nyarán küldték két egymást követő alkalommal az IMEI-be, mert az előzetes letartóztatását foganatosító intézetben úgy ítélték meg, hogy önveszélyes állapotban van. Az IMEI-ben azonban ahelyett, hogy megfigyelték volna az állapotát, és annak megfelelő terápiát alkalmaztak volna, azonnal rendkívül erős, szakmai szempontból elavult antipszichotikus szerekből álló injekciókúrának vetették alá.

A kúra az ügyben szintén vizsgálatot folytató ombudsman jelentése szerint kémiai „kényszerzubbonyt” jelentett (ilyenkor a beteg az injekciók hatása miatt gyakorlatilag mozdulni is alig bír), ráadásul súlyos, a Parkinson-kór tüneteihez hasonló mellékhatásokkal is járt. A polgári perben eljáró szakértő azt is megállapította, hogy a kezelések a beteg általános pszichés állapotában tartós romlást okoztak.

A bíróság szerint az igazságügyi elmemegfigyelő intézet is olyan egészségügyi intézmény, mint bármely civil kórház pszichiátriai osztálya, ezért nem tehetik meg, hogy nem a tényleges betegségét gyógyítják, hanem a beteget csak leszedálják – írja a NOL.

hirdetés

Könyveink