hirdetés
2024. május. 16., csütörtök - Mózes, Botond.

Egészségipar

Keményen megbírságoltak egy vitaminos céget

Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott a Free Choice Kft. – közölte a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). A vállalkozás az általa forgalmazott különböző készítményeknek gyógyhatást tulajdonított, de az ezzel kapcsolatos állításait nem tudta igazolni, így 100 millió forint bírságot kapott.
Ezen felül a vállalkozásnak teljesítenie kell a versenyhatóság által előírt, a fogyasztók tájékoztatására vonatkozó kötelezettségeket is.
 
A GVH eljárásában azt vizsgálta, hogy a fogyasztóknak szóló tájékoztatásokban megfogalmazott állítások gyógyhatásra utalnak-e vagy sem, illetve a tájékoztatásban megjelenik-e hogy a termékek használata hatással van az egészségre. Azt is vizsgálták, hogy a vállalkozás rendelkezésére áll-e hatósági vizsgálat eredményét igazoló dokumentum, illetve a szakhatósági követelményeknek megfelelő, az állított gyógyhatást, az egészségre gyakorolt hatást igazoló tudományos bizonyíték. 
 
A GVH szerint megállapítható, hogy a Dr. Lenkei Vitaminokat forgalmazó Free Choice Kft. által több helyen közzétett tájékoztatások tartalma az, hogy a vállalkozás termékei közül egyesek alkalmasak betegségek (például depresszió, magas vérnyomás, csontritkulás torokfájás és nátha stb.) illetve az emberi szervezet működési zavarai vagy rendellenességei gyógyítására. A GVH szerint a tájékoztatásban használt egyes kifejezések és szófordulatok (doktor, kezelőorvos gyógyír, gyógyszer stb.) miatt az állítások tartalmi üzenete szintén az, hogy a szóban forgó termékek használatának gyógyhatása, illetve kedvező egészségügyi hatása van. 
 
Mivel a cég nem igazolta tájékoztatásaiban szereplő állításokat, továbbá illetékes szakhatóság igazoló szakvéleményét, engedélyét sem csatolta, így a vállalkozás valótlanul állította, hogy egyes termékei alkalmasak betegségek, illetve az emberi szervezet működési zavarainak vagy rendellenességeinek a gyógyítására. 
 
A GVH vizsgálata megállapította, hogy a Free Choice Kft. több termékének a forgalmazását az ÁNTSZ betiltotta, de azokat a vállalkozás mégis forgalmazta. Emiatt a Free Choice Kft. tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott, amikor tájékoztatásaiban valótlanul állította, hogy az áru jogszerűen forgalmazható. 
 
A kft. tájékoztatásai azonban nemcsak gyógyhatást tulajdonítottak egyes termékeknek, hanem azt is, hogy használatuktól pozitív egészségre gyakorolt hatás várható. A tájékoztatásokban az szerepelt például, hogy az Életerő vitamincsomag alkalmas a fájdalom csökkentésére, az erőnlét növelésére, a Kalcium-Magnézium (Kal-Mag) termékek alkalmasak a hátfájás csökkentésére, az alvási zavarok megszüntetésére, a B3-vitamin méregtelenít és sugármentesít, a C-vitamin pedig alkalmas az ajakherpesz kezelésére. 
 
A GVH a 100 millió forintos bírság kiszabásán túl arra kötelezte a Free Choice Kft-t, hogy internetes honlapja nyitó oldalán, valamint üzleteiben a bejáraton és az eladói pultnál jól láthatóan, fél éven át tegye közzé a Gazdasági Versenyhivatal tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatra vonatkozó megállapításait – közölte a GVH.
 

cimkék

hirdetés

Könyveink