hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Kelendőek az egészségügyi adatok a feketepiacon

Az egészségügyi adatok rendkívül értékesek a feketepiacon, így az orvosi rendszerek célpontjai lehetnek a heckereknek, írja a Magyar Idők.

A Kaspersky Lab orosz kiberbiztonsági cég kutatása kimutatta, hogy milyen nagy mértékben vannak kiszolgáltatva a betegek adatai, amelyeket internetre csatlakoztatott készülékeken tárolnak. Egy kísérletben mintegy 1500 olyan készülékhez találtak szabad hozzáférést, amelyeken a betegekről készült képek találhatók. Ezenfelül számos orvosi szoftvernél és webes alkalmazásnál tapasztaltak biztonsági réseket. A kockázat folyamatosan nő, hiszen a kiberbűnözők egyre inkább tisztában vannak az egészségügyi adatok értékével.

Az egészségügyi intézményeket célzó zsaroló támadások száma nőni fog a számítógépes hálózatokhoz kapcsolódó speciális orvosi berendezések számának növekedésével. Az ilyen hálózatok általában magánhálózatok ugyan, de egy külső internetkapcsolat elegendő ahhoz, hogy a támadók behatoljanak, és a zárt rendszerben terjesszék kártékony programjaikat.

A másik trend, hogy naponta nő a csatlakoztatott egészségügyi rendszerek által kezelt és feldolgozott adatok mennyisége, amelyek rendkívül értékesek a feketepiacon, mert többféleképpen felhasználhatók, például visszaélések vagy zsarolás során. És nemcsak más bűnözők lehetnek érdekeltek az ilyen érzékeny adatok felvásárlásában, hanem az áldozat munkáltatója vagy biztosítója is.

Bővebben a Magyar Időkben.

(forrás: Magyar Idők)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!