hirdetés
hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

Vélemény

Karotint kimutató „biofotonikus szkenner”?

A készülék forgalmazói állítják, hogy termékük a bőrön át képes a szervezetben megtalálható karotinoidok mennyiségét és ezáltal a létfontosságú antioxidáns elegendő voltát és az immunrendszer ellenállóképességét felmérni.

Az internetes források reklámszövegei szerint a világ orvostársadalmától a készülék számos magas díjat kapott és feltehetően forradalmasítani fogja az antioxidánsokról alkotott korábbi felfogást.

A biofotonikus szkenner a karotinoidok antioxidáns-csoportjának – amely csak egy a sok közül – mennyiségét méri. A berendezés a Raman-spektroszkópia elvén alapszik, amely szerint ha fény vetül egy mintára, akkor a ráeső fotonok egy részének energiája gerjesztett állapotba (magasabb energiaszintre) emeli az anyag részecskéit.

Mink János kémikus, a Magyar Tudományos Akadémia Kémiai Kutatóközpontja molekulaspektroszkópiai osztályának vezetője elmondta, hogy „a Raman-spektroszkópia lényege, hogy látható fénnyel megvilágítjuk a vizsgálni kívánt anyagot, és a szórt fényt mérjük. A szórt fényben pedig megjelennek az úgynevezett vibrációs átmenetek, tehát a szén-szén kötések rezgései." Hozzátette, hogy „ez fizikai módszer, amely egy anyagkoncentrációt határoz meg. A gép valószínűleg semmi mást nem mérhet, csak a béta-karotint, mert annak van megfelelő jele". Azonban a tesztre „rátelepült" az úgynevezett multi-level marketing (MLM), azaz a mérést végző szakembereknél megvásárolható egy karotinoid tartalmú táplálékkiegészítő, amelynek megvásárlást ajánlják az eredménytől függően.

A Magyar Nemzet újságírója a témában végzett kutatómunkájára és a szakemberek véleményére támaszkodva arra a következtetésre jutott, hogy a készülék feltehetően tényleg alkalmas a bőr béta-karotinszintjének hozzávetőleges mérésére. Azonban leszögezi, hogy egyetlen anyagcsoport koncentrációja nem árul el mindent az ember egészségi állapotáról, így felelőtlenség csupán erre az egy vizsgálatra támaszkodni.

Mink János véleménye szerint az orvosok szakértelmére van szükség a gép által nyert adatok szakszerű felhasználáshoz.

Forrás: Magyar Nemzet; webpatikus.hu

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés