hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

 

Károsíthatják a mellet a dezodorok

Mégsem olyan veszélytelenek a dezodorok, mint azt eddig feltételezték; kutatók szerint az alumínium-klorid károsíthatja a mell sejtjeit.

A kérdés csak az, a termékek felelősek-e a mellrákért – vetették fel genfi kutatók. Az elmúlt évtizedekben az iparosodott államokban növekedett a mellrákos esetek száma. Ugyanakkor egyre gyakoribb, hogy a mellrák a mellmirigy külső részén, a hónalj közelében alakul ki – közölte a Genfi Egyetem.

Néhány éve vetődött fel a gyanú, hogy a dezodorok bizonyos izzadásgátló alkotórésze szerepet játszhat a betegség kialakulásában. Eddig viszont kevés adat volt, amely megcáfolhatta vagy alátámaszthatta volna a feltevést.

Stefano Mandriota biológus, valamint Andre-Pascal Sappino mellrák-specialista és kutatócsoportjuk a Journal of Applied Toxicology című szaklapban mutatták be tanulmányukat, amelyben kifejtették, hogy a dezodorokban használt alumínium-klorid károsíthatja a mell sejtjeit.

A kutatás során a tudósok létrehozták az emberi mell sejtjeinek modelljét. A sejteket alumínium-klorid hatásának tették ki – kisebb adagokban, mint amennyit egy átlagos dezodor tartalmaz. Néhány héttel később megállapíthatóvá vált a sejtek károsodása.

Az alumínium abnormális folyamatokat indít el a sejtekben, e folyamatok megfelelnek a tumorszerű változások első fázisának. Emellett a kutatók az örökítőanyag láncolattöréseit is megfigyelték, amik szintén a rák kialakulásával vannak összefüggésben.

A kutatók kifejtették: tanulmányuk nem azért született, hogy bebizonyítsa, a deókban lévő alumíniumsó mellrákot okozna. Ez csupán arra bizonyíték, hogy ezek az anyagok a sejtekre nézve károsak.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink