hirdetés
hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

Kardiológiai fejtörő

A végstádiumú iszkémiás kardiomiopátiában szenvedő 64 éves férfit progrediáló nehézlégzése és terhelhetőségének minimálisra csökkenése miatt szállították kórházba. Mivel súlyos tünetei a gyógyszeres terápia maximális kihasználása mellett sem mérséklődtek, heterotop szívtranszplantációt végeztek. A súlyos pulmonális hipertónia miatt azonban ritka módját választották az átültetésnek. Ki tudja találni a mellékelt EKGfelvétel alapján, hogy mi ez a megoldás?

 A súlyos pulmonális hipertónia miatt a férfi eredeti szívét (N) is a mellkasüregben hagyták, a donortól kapott allograftot (D) a jobb mellkasfélbe ültették. A natív szív a kisvérköri keringést tartja fenn, míg a donorszerv a bal kamrai keringéstámogató eszköz szerepét tölti be. A transzplantáció után készült EKG-felvételen (lásd a 14. oldalon) jól látszik a két, különböző tengelyállású QRSkomplexus (nyilak). A mellkasröntgenfelvételen jól látható a jobb mellkasfélben elhelyezkedő allograft, valamint a szintén beültetett automata defibrillátor. A beteg az immunszuppresszív gyógyszereken kívül az eredeti szívet támogató terápiában is részesül.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés