hirdetés
hirdetés
2024. május. 03., péntek - Tímea, Irma.
hirdetés

Kapuzárás előtt

Tama Janowitz: Egy bizonyos korban

A pontos, ám valahogy mégis suta magyar című (angolul: A Certain Age), ám egyébként kiválóan fordított könyv – single novel. De micsoda különbség, ha magyar társaira gondolunk! Amazok csupán szingliregények: áramvonalasított pöttyös könyvek, megfejelve némi posztmodern borzongással, kamaszerotikával. Miliőrajz sehol, emberi sorsok, szituációk úgyszintén.

Az 1957-ben San Franciscóban született és ezzel a regényével végleg befutott Tama Janowitz ellenben komoly, mélyen átgondolt, társadalomfestő és -bíráló regényt írt. Így a cím kettős jelentésű: egyrészt egy bizonyos korban – vagyis az ezredfordulón – játszódik, New Yorkban (mellesleg hazájában 1999-ben jelent meg, vagyis még a WTC összeomlása előtt), másrészt abban az életkorban, amelyben a közvélekedés szerint egy nőnek már mindenképpen „illik” férjhez mennie. Tama Janowitz egy interjúban elmeséli, hogy Manhattanben vonulnak az utcán a világ „legjobb csajai”, ám problémáik még mindig azonosak a Jane Austen és Edith Wharton regényeiben előforduló viktoriánus nők létkérdéseivel. Magyarán: szerinte a nők még mindig csak egy férfi oldalán válhatnak önmagukká; szingliként elveszettek, kiszolgáltatottak. Vagy legalábbis ezt hiszik magukról.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés