hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Kannabiszpirula öt éven belül

Egy holland gyógyszerészeti magáncég öt éven belül piacra léphet a világ első kannabisztartalmú pirulájával – mintegy 4 milliárd eurós piacra számítva.

Az Echo Pharmaceuticals azonban vetélytársra is számíthat, amely nem más, mint a Cannasat, az a kanadai cég, amely szintén a kannabiszpirula kifejlesztésén dolgozik. 2005-ben Kanada a világon elsőként hagyta jóvá egy kannabisz alapú spray előállítását és tesztelését (a brit GW Pharmaceuticals Plc által), amelyet sclerosis multiplexben szenvedőknek szánnak.

Az Echo közölte, hogy a Namisol nevű kannabiszpirulájának klinikai vizsgálatai 2008 első felében kezdődnek meg, és hogy a 4 milliárdosra becsült piac 20-30 százalékát tartja megszerezhetőnek.
Mint a cég vezetője, Geert Woerlee elmondta, kutatások igazolták, hogy kannabisz alapú gyógyszerek hatékonyak lehetnek a Parkinson-kór, a sclerosis multiplex, a migrén és az Alzheimer-kór esetében. Woerlee szerint egy új gyógyszer bevezetése általában öt évig tart, de reméli, hogy a Namisol hamarabb elterjed a piacon.

"Voltaképpen könnyű dolgunk van, hiszen e gyógyszer hatása több ezer év óta ismert" - mondta az igazgató.
Az Echo pirulájához felhasznált kannabiszt egy holland termesztő szolgáltatja a holland kormány engedélyével. A kabinet novemberben jelentette be, hogy támogatni kívánja a pirula kifejlesztését.
Hollandia évtizedek óta nem tiltja a marihuána árusítását kávézókban, és 2003-ban elsőként engedélyezte, hogy a kannabisz vényköteles gyógyszerként árusíthassák a patikákban rákban, AIDS-ben és sclerosis multiplexben szenvedők számára; krónikus fájdalom, émelygés, étvágytalanság csökkentésére.

MTI-Panoráma

cimkék

hirdetés

Könyveink