hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Kamarai felmérés: nemet mondanak az orvosok

A magyar orvosok 77 százaléka a jelenlegi formájában nem írja alá az új egészségügyi jogviszonyról szóló szerződést.

Az orvosi kamara nyilatkozati felületén mindössze három nap alatt 7739 kamarai tag nyilvánított véleményt az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényről, annak várható hatásairól és személyes terveiről.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) legfrissebb felmérésből az is kiderült, hogy a hazai szakorvosok több mint fele 2 vagy több állásban dolgozik egyszerre, majdnem kétharmaduk pedig egyáltalán nem fogad el hálapénzt. A megkérdezett orvosok 99 százaléka ragaszkodik ahhoz, hogy a kormány a Magyar Orvosi Kamarát érdemben vonja be a törvény végrehajtási rendeleteinek megalkotásába és 99 százalékuk ragaszkodik az átlátható, de szabad munkavállalás lehetőségéhez.

A magyar egészségügy eddig kizárólag az orvosok hivatásuk iránti elkötelezettsége és önkizsákmányolása miatt maradt működőképes: a magyar szakorvosok 52%-a kettő vagy több állásban dolgozik.

Az orvosok 43 százaléka vállalkozóként is dolgozik, 1143 orvos pedig csak vállalkozóként dolgozik a magyar közegészségügyben. Ezt a munkavégzést a törvény január 1-től nem teszi lehetővé.

Magánrendeléssel a szakorvosok 37 százaléka rendelkezik, a medián heti 6 óra, tehát nem ezt érinti elsősorban a törvény által kijelölt másodállás korlátozás, hanem a közegészségügyben kezelt betegek maradhatnak orvos nélkül.

A felmérés további részletei a MOK honlapján.

hirdetés

Könyveink