Kalóriaszámlálás volt a Semmelweis Egyetemen
Az egyetemisták ugyanazokat a táplálkozási hibákat követik el, amelyek az egész magyar lakosságot jellemzik – írják a Semmelweis Egyetem honlapján.
A Semmelweis Médiasarokban arról számolnak be, hogy a Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszék munkatársa Lichthammer Adrienn, egyetemistákat kérdezett meg étkezési szokásaikról. Abból kiderült, hogy a kívánatosnál több zsírt, konyhasót és kevesebb rostot fogyasztanak, továbbá rendszertelenül esznek, és ugyanazokat a táplálkozási hibákat követik el, amelyek az egész magyar lakosságot jellemzik.
A 19-25 év közötti fiatal felnőttek 16 százaléka túlsúlyos, 2 százalékuk elhízott, 3 százalék pedig sovány kategóriába tartozott, mely mindenképpen összefügg kismértékű fizikai aktivitásukkal. Ráadásul a BMI alapján normál tápláltsági állapotú hallgatóknak sem feltétlenül ideális a testösszetétele, mely mindenképpen növeli a „népbetegségnek” számító szív és érrendszeri, valamint a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát. Az előbbihez hozzájárul az is, hogy a fiatal férfiak általában túl sok koleszterint (az ajánlott másfélszeresét) fogyasztanak.
A felmérésben az egyetem Egészségtudományi Karának 102 dietetikus, és 190 egyéb szakos hallgatója vett részt, valamint 72 műszaki egyetemista. Többségük rendszertelenül, általában napi két-három alkalommal étkeznek a javasolt öt helyett. A reggeli elhagyása mellett jellemző a kevés alvás és pihenés is. A várakozásnak megfelelően a legtudatosabban a dietetikus hallgatók táplálkoznak, vagyis szakmai ismereteik alapján ők változtattak helyes irányba étkezési szokásaikon – olvasható a Semmelweis Médiasarokban.