hirdetés
2024. május. 04., szombat - Mónika, Flórián.

Június 6-án mutatja be az új kormányt Orbán Viktor

Június 6-án kívánja bemutatni az új kormányát a miniszterelnök - jelentette be Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár kedden az Országgyűlésben.

A politikus a Magyarország minisztériumainak felsorolásáról szóló törvényjavaslat általános vitájában úgy fogalmazott, "egy letisztult, világos és egyértelmű, nem bonyolult, nem körülményeskedő, nem balanszírozó, nem politikai egyensúlyra törekvő kormányzati struktúráról" van szó. A Miniszterelnökségből minisztérium lesz, amely felel az összkormányzati koordinációért, illetve szakfeladatként az európai uniós források felosztásáért - tette hozzá.

Az államtitkár a kormányszerkezetről azt mondta, a Miniszterelnökség kvázi "politikai minisztérium" lesz. Majd felsorolta a szakpolitikai minisztériumokat: Belügyminisztérium, Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi), Földművelésügyi Minisztérium, Honvédelmi Minisztérium, Igazságügyi Minisztérium, Külgazdasági és Külügyminisztérium, Nemzetgazdasági Minisztérium, valamint Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

Az államtitkár hozzátette: a miniszterelnök most azt javasolja, hogy újításként a magyar közjogi berendezkedésben a minisztériumok között legyen különbségtétel. A politikus kitért arra is, felhatalmazást kérnek ahhoz is, hogy a kormány belső feladatmegosztásáról rendeletet alkothasson.

Lázár János azt mondta, nincs abban a helyzetben, hogy "az egyes tárcák végleges feladatköréről, hatásköréről az önök számára megnyugtató és kielégítő tájékoztatást adjak". Azt ugyanakkor elmondta, klasszikus értelemben vett igazságügy-, honvédelmi, valamint földművelésügyi minisztérium jön létre. Az Emmiről közölte, alapvető dilemma, hogy túl sok területet ölel fel a tárca, de mivel ennek az országnak mégis csak a legnagyobb versenyképességi előnye maga az ember, ezért a vele foglalkozó összes területet egy minisztériumban kell összehangolni.

Beszámolt arról is, hogy Orbán Viktor a napokban  konzultációkat folytat, amely "messze meghaladja a politikai szövetségesek a szintjét". A héten még tárgyal a Nagycsaládosok Országos Szövetségének vezetőivel, a megyei jogú városok, a települési önkormányzatok szövetségeivel, az olimpiai bizottsággal, az orvosi és a gyógyszerészi kamarával, valamint a rendvédelmi és a pedagóguskar vezetőivel.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink