hirdetés
hirdetés
2024. július. 23., kedd - Lenke.
hirdetés

Jubileumi évad

100 éves az egri színház

Már ez sem olyan egyszerű; mármint az, hogy éppen százéves az egri színház, amely Gárdonyi Géza nevét viseli. Mert igaz ugyan, hogy pontosan száz esztendővel ezelőtt, 1904-ben nyitotta meg kapuját Eger város állandó kőszínháza, de hogy száz éve színház lenne itt, az mégsem igaz. A színház névadójának tollára illő történet lenne már csak az épület sorsa is – alig négy évvel a megnyitás után máris beleköltöztették a mozit, majd ugyanezt megismételték az ötvenes években is –, nem beszélve a társulatéról, amely amolyan „hol volt, hol nem volt” módon inkább nem volt ebben az elmúlt évszázadban. Igaz ugyan, hogy a különféle színházi körzetesítések következtében olykor színészóriások taposták a deszkákat – például Csortos Gyula, Márkus Emília, ifjabb Latabár Kálmán –, mégis, kész kalandregény a színház története, melyben most happy end mutatkozik: az elmúlt néhány évben nemcsak állandó társulat és üzemszerűen működő színház, hanem kifejezetten ígéretes csapat és vonzó program látszik körvonalazódni.

Csizmadia Tibor, a színház igazgatója néhány évvel ezelőtt erőteljes fiatalítási és társulatépítési programba kezdett, átgondolt szerződtetésekkel komoly művészeket kötött a színházhoz – többek közt Csendes Lászlót, Anger Zsoltot, Kaszás Gergőt, Görög Lászlót, a fiatalok közül pedig Jordán Adélt, Kovács Patríciát, Vajda Milánt, Mészáros Mátét. És a jubileumi évadra igazán ünnepi színházi menüsorral rukkol elő – minden műfajban, ahogyan ez egy szükségképpen „mindenevő” vidéki színházhoz illik.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés