hirdetés
hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Az IMS Health előrejelzése

Jövőre a globális gyógyszerpiac 5–7 százalékkal nő majd

Ebben az évben 4–5 százalékos volt a globális gyógyszerpiac növekedése, Murray Aitken, az IMS senior elnökhelyettese szerint 2011-ben folytatódik a gyógyszeripar sikerszériája, és számos innovatív kezelés bevezetésére számít, egyebek közt a metasztatizáló melanóma, a szklerózis multiplex és az akut koronária szindróma esetében.

Az IMS előrejelzése a gyógyszerek összességére vonatkozik, és figyelembe veszi többek közt a makrogazdasági helyzetet, a kezelésekhez való hozzáférést és az árképzést. A növekedést mindig dollárban fejezik ki, hogy a valuták árfolyamváltozásai ne befolyásolják az eredményt.

Az IMS Health legutóbbi elemzése szerint a piaci dinamikát a következő kulcstényezők határozzák majd meg:

2011-ben folytatódik a gyógyszeripar sikerszériája

1. Eltérő lesz a növekedés üteme a fejlett és a – gyógyszerpiaci szempontból – fejlődő (gyógyszerrobbanásos) országokban.

Az egyes országok különböző ütemben térnek majd magukhoz a globális gazdasági krízisből, és ennek folytán nagy különbségek lesznek köztük a gyógyszerpiac fejlődését illetően is. Az előrejelzés szerint 17 gyógyszerfogyasztás szempontjából kiemelkedő ütemet mutató országban 2011-ben 15–17 százalékos lesz a növekedés, ami 170–180 milliárd dollár évi összes gyógyszerköltségnek felel meg. Kínában, a világ harmadik legnagyobb gyógyszerpiacán, 25–27 százalékos emelkedést jósolnak; ez összesen több mint 50 milliárd dollár gyógyszerköltséget jelent. A fejlett országok közül Japánban 5–7 százalékos emelkedést várnak, és az öt nagy európai piacon (Németország, Franciaország, Olaszország, Spanyolország és az Egyesült Királyság) és Kanadában 1–3 százalékosat. A legnagyobb piac továbbra is az Egyesült Államok lesz, 3–5 százalékos előrejelzett növekedéssel (kb. 330 milliárd dollár).

2. Sok originális gyógyszer védettsége megszűnik, és a kezelések jelentős része eltolódik a generikus szerek irányába.

2011-ben több mint 30 milliárd dollárnyi bevételt hozó gyógyszernek kell majd versenyeznie a generikus szerekkel a fejlett országok nagy piacain. Csak az Egyesült Államokban 93 milliószor írták fel egy év alatt a Lipitort® (atorvastatin, Pfizer), a Plavixot® (clopidrogel, Sanofi), a Zyprexát® (olanzapine, Lilly) és Levaquint® (levofloxacin, Johnson and Johnson), és a belőlük származó bevétel 17 milliárd dollár volt, azonban most valószínűleg el fogják veszíteni monopóliumukat. A generikus gyógyszerekre való áttérés feltehetően 2012-re fogja éreztetni teljes hatását.

3. Az állami és magánfinanszírozók intézkedései a gyógyszerköltségek visszafogására fognak irányulni.

A kormányzatok olyan pénzügyi kontrollmechanizmusokat alkalmaznak, amelyekkel csökkenteni kívánják a gyógyszerekre fordított összeget, és ez számos gyógyszerpiacot érint majd 2011-ben. Jellegzetes példa Spanyolország és Kanada, ahol jelentősen csökkenteni fogják a generikus gyógyszerek árát az originális szerekéhez képest; Németországban új tárgyalásokat kezdeményeznek az originális szerek áráról; Törökországban és Görögországban minden originális szer árát csökkentik majd.

4. Innovatív gyógyszerekkel igyekeznek enyhíteni a kielégítetlen szükségleteket.

2011-ben új, innovatív gyógyszerek bevezetésével igyekeznek majd lefedni a kielégítetlen szükségleteket, és ezzel számos alapvető terápiás területen meg fognak változni a kezelési stratégiák. Ilyen terület a stroke prevenció, a melanóma, a szklerózis multiplex, az emlőrák és a hepatitisz C. Azt várják, hogy az olcsó generikus szerek helyett egyre inkább az új gyógyszereket alkalmazzák majd az orvosok. A jövő év végéig öt, várhatólag pénzügyileg is nagyon sikeres (évi 1 milliárd dollárnál többet hozó) terméket vezetnek majd piacra a gyártók. 

Részletesebb információk a globális gyógyszerpiacról.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: IMS healt)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés