hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Jön az iskolabezárás?

Amint lesz gyorsteszt, azt elérhetővé teszik a lakosság számára

A jelenlegi helyzetben szükséges védőeszközök rendelkezésre állnak, egyébiránt ezeket a munkáltatóknak kell beszerezniük. Valamennyi parlamenti párt az iskolák hétfői bezárása mellett foglalt állást. A miniszterelnök ma bejelentést tesz.

A munkáltató köteles gondoskodni a munkavállalók megfelelő védeleméről, ám mivel nehézkes az ehhez szükséges eszközök beszerzése, döntött úgy a kormány, hogy ezek exportját megtiltja – hangzott el az operatív törzs ma délutáni sajtótájékoztatóján. Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője hangsúlyozta, jelenleg a szükséges készletek az egészségügyi ellátók rendelkezésére állnak, a háziorvosok a közeljövőben három darab speciális maszkot vehetnek majd át az Országos Mentőszolgálatnál, amely magasabb védelmi fokozatú, és akkor kell viselniük, ha koronavírussal fertőzött beteget látnak el.

Ma újabb három fertőzöttet találtak, de idehaza még nem halt meg senki a fertőzés következtében, egy beteg pedig felgyógyult, akit a kórházból tünetmentesen elengedtek – jelentette be felvezetőjében az ezredes, hozzátéve, a frissen diagnosztizáltak jó állapotban, kórházban vannak. Emlékeztetett arra, hogy a világjárványra való tekintettel a kormány visszaállította a határellenőrzést (eddig 11 507 ellenőrzés történt, 204 főtől tagadták meg az országba való belépés lehetőségét), bezárta az egyetemeket, és nyomatékosan felhívta az idősek figyelmét, hogy maradjanak otthon. Mindenkire szükség van azonban, aki a haza szolgálatára esküdött fel, így az egészségügyben dolgozókra, rendőrökre, katonákra és köztisztviselőkre. Lakatos arra kérte a médiát, hogy a kormány és az operatív törzs tájékoztató anyagait, felhívásait osszák meg, juttassák el a lakossághoz, „fogjunk össze szüleink, nagyszüleink védelmében”, a megelőzéssel, védekezéssel és tájékoztatással kapcsolatos kérdéseken legyen a hangsúly.

A járványügyi hatóságok célja elsősorban a gócpontok kialakulásának megelőzése, amihez azonban a lakosság együttműködésére is szükség van – folytatta Lakatos Tibor, azt kérve, hogy senki ne keltsen pánikot hamis hírek terjesztésével. Álhírnek nevezte Budapest lezárását is, leszögezve: az operatív törzs egyelőre egyetlen település lezárását sem tartja indokoltnak, hiszen most még csak egyedi megbetegedések fordulnak elő Magyarországon.

A 444.hu írt arról korábban, hogy egy budai középiskola diákjának édesanyja az egyik igazoltan koronavírusos beteg. Később az ATV-nek a Kormányzati Tájékoztatási Központ megerősítette, hogy a budapesti Toldy Ferenc Gimnáziumról van szó. A kérdésre, hogy a nő többi családtagját a fián kívül, illetve annak osztálytársait miért nem vonták megfigyelés alá, Lakatos Tibor úgy reagált, a járványügyi szakemberek döntöttek így, ő pedig bízik a megalapozott döntésükben.

A szóvívő nem cáfolta, de nem is erősítette meg azt az értesülést, miszerint a szegedi II. Kórházat járványkórházzá minősítették és megkezdték annak kiürítését. Annyit árult el, hogy számos tervet készítettek arra vonatkozóan, hogyan szükség esetén hogyan lehet bővíteni a kapacitásokat, hogy az intézmények fogadni tudják a betegeket.

Elsősorban az egészségügyi intézmények számára készül naponta 25 ezer maszk a büntetés-végrehajtási intézményekben, korlátozott mennyiség kerül közforgalomba. Ezek ára azért emelkedett, mert a fogvatartottak három műszakban dolgoznak, illetve a Kínából behozott alapanyag is drágult. Emellett az eszközbeszerzések terén is folyamatosan kutatják a kapacitásbővítés lehetőségét, és vannak külföldről hamarosan teljesülő megrendelések is.

Oktatási szünetet csak a kormány rendelhet el, az oktatási intézmények nem – folytatta kérdésekre válaszolva a szóvívő. Hozzátette, hogy napirenden van az iskolák esetleges bezárása, amennyiben a járványügyi helyzet úgy kívánja, ez meg is történhet; ezt az esetszám, a járvány területi kiterjedése határozza meg.

Az elvégzett tesztek és a feltárt megbetegedések aránya egyezik más országokéval – reflektált Lakatos Tibor arra a felvetésre, miszerint kevés lenne az elvégzett mikrobiológiai vizsgálatok száma. Elmondta azt is, folyamatban van a gyorstesztek hatósági bevizsgálása, ami esetleg alkalmas lehet a kórokozó kimutatására. Magyarországon egyelőre ilyen teszt nincs, ám ha lesz, hozzáférhetővé teszik a lakosság számára – ígérte.

Gulyás: valamennyi parlamenti párt az iskolák hétfői bezárása mellett foglalt állást

Valamennyi parlamenti párt egybehangzóan az iskolák hétfői bezárása mellett foglalt állást a koronavírus terjedése miatt a pénteki hétpárti megbeszélésen - közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter újságírókkal. Mint mondta: ezt fogja a kormány felé tolmácsolni, és várhatóan 24 órán belül döntést hoznak.

Gulyás Gergely közölte: az operatív törzsnek van egy szakmailag megalapozott véleménye. Magyarországon a megbetegedések száma az egyik legalacsonyabb Európában, s önmagában ez talán nem indokolná az iskolák bezárását. Ugyanakkor azt is látják, hogy nagyon sokan nem érzik biztonságban a saját gyermekeiket, és ebben a helyzetben arra kell tekintettel lenni, hogy a védekezéshez úgy tudjanak hozzájárulni, hogy az Magyarország polgárai számára a lehető legmegnyugtatóbb legyen. fogalmazott a miniszter.

Orbán Viktor miniszterelnök a koronavírussal kapcsolatban kihirdetett veszélyhelyzet keretében szükséges intézkedésekről folyamatosan egyeztet a kormány tagjaival és szakemberekkel, tájékoztatott Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke péntek este.

Pénteken 21:15 órakor Orbán Viktor a magyar kormány (https://www.facebook.com/kormanyzat) és a miniszterelnök (https://www.facebook.com/orbanviktor/) hivatalos Facebook-oldalán, valamint a koronavírus tájékoztató oldalon (https://www.facebook.com/koronavirus.gov.hu) bejelentést tesz, közölte a sajtófőnök.

(MTI)

(forrás: MedicalOnline, MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink