hirdetés
2024. július. 23., kedd - Lenke.
hirdetés

Jön a tájékozott evés korszaka

Decembertől minden élelmiszeren - így a nem előrecsomagoltaknál is - kötelező lesz feltüntetni annak tápértékét, s hogy milyen allergén anyagokat tartalmaz – írja a Népszava.

Egy EU - rendelet szerint még a nem előrecsomagolt termékek - például kistermelőnél, piacon vásárolt élelmiszerek - esetében is érvényes az a szabályozás, amely kötelezővé teszi például az összetevők, a tápérték, vagy az allergén anyagok feltüntetését.

A rendelet egyébként már 2011-ben hatályba lépett, a benne foglaltakat azóta lehet alkalmazni, sok vásárló találkozhatott is ilyen címkékkel. Ami új: a fent említett jelölési elemek december 13-tól kötelezőek lesznek.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tájékoztatása szerint Magyarországon már készül is erre vonatkozó rendelkezés, amely szerint a nem előrecsomagolt élelmiszerek allergén információját nem lesz kötelező a termékeken jelölni, elegendő lesz az értékesítő helyen jól olvashatóan kifüggeszteni az információt, amely tájékoztatja a fogyasztót.

"Tehát az a kistermelő, aki a piacon a végső fogyasztónak árusítja termékét, meg kell, hogy tudja mondani azt, hogy például milyen összetevőkből áll a terméke, hogyan állította azt elő és az EU rendelet II. mellékletében felsorolt allergén anyagok ismeretében meg tudja határozni, hogy allergén összetevőt felhasznált-e a terméke előállítása során" – idézik az élelmiszerhatóság álláspontját a nepszava.hu-n.

(forrás: Népszava)

Könyveink