hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Jogszabályt kéne módosítani...

Jogszabálymódosításra volna szükség ahhoz, hogy visszautasíthassák a legális abortusz elvégzését az állami fenntartású kórházak, jelenleg biztosítani kell a nem egészségügyi okból végzett terhességmegszakítás lehetőségét is – közölte az Magyar Nemzettel Kovácsy Zsombor egészségügyi szakjogász.

Az érintett kórházakban tehát kell hogy legyen a beavatkozás elvégzésére alkalmas team, azonban erre nem kötelezhető mindenki, az orvosoknak, nővéreknek a szabályozás szerint lehetősége van a beavatkozás elvégzésének visszautasítására, emlékeztet a lap.

A szakértőt azért kérdezték, mert Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón arról beszélt: a Bethesda Gyermekkórháznak és a Budai Irgalmasrendi Kórháznak összesen 7,8 milliárd forintnyi fejlesztést biztosít a kormány, amiből egy speciális, új szülészeti, nőgyógyászati egység jön létre. A fejlesztéshez biztosított támogatásért cserébe azt vállalták – hangzott el –, hogy ebben az intézményben, ezen az osztályon nem lesz abortusz, és hálapénzt sem fogadnak el.

A miniszter bejelentése óta számtalan aggódó és felháborodott cikk és komment jelent meg, a Társaság a Szabadságjogokért emberi jogi jogvédő civil szervezet közleményt is kiadott, melyben azt írják: „a beavatkozás hozzáférhetőségét az államnak biztosítania kell az egészségügyi rendszer keretei között. Ez az elv kérdőjeleződik meg, ha az állam azt a feltételt szabja a kórházak támogatásához, hogy szüntessék be a terhességmegszakításokat. Az ilyen feltétel ugyanis arra ösztönözheti a kórházakat, hogy a támogatás érdekében egyre többen mondjanak le az abortusz elvégzéséről, aminek hosszabb távon két következménye lehet.”

Ez az érvelés azonban több ponton is hibás, hiszen a két, szóban forgó kórház esetében is egyházi fenntartású intézményről van szó. Eddig egyikben sem működött szülészet-nőgyógyászat, és az sem különösebben meglepő, hogy egy egyházi intézményben nem szeretnének abortuszt végezni. Velkey György, a Bethesda Gyermekkórház igazgatója már júliusban jelezte is, hogy ezt miért tarják fontosnak.

A Magyar Nemzetnek egy neve elhallgatását kérő, fővárosi kórházigazgató arról beszélt: nem érkezett semmiféle kérés vagy ajánlat a kormányzat részéről arra, hogy támogatás fejében ne végezzenek abortuszt, fel sem merült soha, hogy egyáltalán ne végezzék el a beavatkozásokat.

A tárca nem erősítette meg Lázár János tegnapi bejelentésének azt a részét, hogy két kórház azért kapott - a Magyar Közlöny szerint - 8,7 milliárd forint fejlesztési pénzt, mert cserébe vállalta, hogy az új szülészeten nem végeznek majd abortuszt, illetve nem fogadnak el hálapénzt. Kérdésünkre azt írták, támogatják, hogy egyházi intézményekben is legyen szülészet. Erre adták a pénzt. 

Jelezték azt is, hogy a beruházás után ugyanazok a finanszírozási szabályok érvényesek az új osztályok működtetésében, mint a többi szülészetre, s ettől függetlenül jegyezték meg: „Természetesnek tartjuk, hogy egy egyházi intézményben az egyházi előírásokat is betartják az állami szabályokkal együtt”, közölte a Népszava.

hirdetés

Könyveink