hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Jelentős kórházi adóssággal veszi át a BM az egészségügyet

Húszmilliárd forintos kórházi tartozással kapta meg Pintér Sándor belügyminiszter az egészségügyi tárcát, írja az Mfor.

Az államháztartás központi alrendszerébe tartozó költségvetési szervek tartozásállománya 2022. április 30-án 39,3 milliárd forint, ebből 20 milliárd forint az egészségügyi intézményeknél halmozódott fel (beleértve a járó- és fekvőbeteg szakellátás intézményeit, valamint az egészségügyi ágazati háttérintézményeket). Ebből az állammal szemben fennálló tartozás 0,1 milliárd, a szállítókkal-szolgáltatókkal szemben fennálló tartozás pedig 19,9 milliárd, amelyből 0,4 milliárd forint államháztartáson belülre irányul.

Mivel egy hónappal korábban még 16,1 milliárd forint volt a kórházak adósságállománya, ezért 4,9 milliárddal nőtt az adósságspirál. Ezzel a csomaggal kapja meg tehát a Belügyminisztérium az egészségügyet, amely az ötödik Orbán-kormányban Pintér Sándor irányítása alá került.

Pedig ebben nincsenek benne az egyetemi klinikák kifizetetlen számlái, hiszen az orvosképző egyetemek tavaly augusztustól alapítványi formában üzemelnek, így a náluk felgyülemlő egészségügyi adósság kikerült az állami kimutatásból, emlékeztet az Mfor.

(forrás: Mfor)
hirdetés

Könyveink