hirdetés
hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Jelentés a világ gyógyszerhelyzetéről, 2011

A gyógyszerek igen nagy szerepet játszanak az emberek egészségének megvédésében, fenntartásában és helyreállításában. Ezért fontos kérdés mind a globális, mind a nemzeti egészségügyi szervezetek, hatóságok és politikusok számára, hogy megfelelő-e az ellátás a megbízható minőségű gyógyszerekből, elegendő mennyiségben állnak-e rendelkezésre és megfizethető-e az áruk.

1975 óta jelentős előrehaladás történt abban, hogy az alapvető gyógyszerek hozzáférhetők legyenek. Különös figyelmet fordítottak a fejlődő országokra, de a kormányzatok, a fejlesztési szervezetek és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) együttes erőfeszítéseinek ellenére még mindig vannak problémák a minőségi gyógyszerekhez való hozzáférés igazságos voltát illetően és a gyógyszerek ésszerű használatával is. Az alapvető gyógyszerekkel való ellátottságot befolyásolták az egészségügyi rendszerek finanszírozási reformjai, a globalizáció és a gazdaság recessziós periódusai.

A WHO először 1988-ban, majd 2004-ben adott ki jelentést a világ gyógyszerhelyzetéről. Az első jelentés rövid volt, és főleg az alapvető gyógyszerekkel kapcsolatos mozgalom kezdeteiről szólt. 2004-ben már átfogóbb jelentés készült, amely kilenc fejezetből állt, s ezekben áttekintették a gyógyszerekkel kapcsolatos kérdések teljes körét mind a fejlett, mind a fejlődő országokban.

2009-ben úgy döntöttek, hogy megírják a harmadik jelentést is a világ gyógyszerhelyzetéről. A kor szellemének, az adatok dokumentálásának és megosztásának köszönhetően ekkor már olyan információkhoz is hozzá lehetett férni, amikhez egy évtizeddel azelőtt még nem, például a részletes gyógyszerköltségekhez, a gyógyszerfogyasztási adatokhoz, a gyógyszerárakhoz stb.

A most kiadott jelentés 24 fejezetből áll, mindegyiket más szerző írta. Az egyes részekben áttekintik a gyógyszergyártással, a fogyasztással, az innovációval, a szabályozással, a finanszírozással és a biztonságossággal kapcsolatos kérdéseket.

Más típusú fejezetekben az otthoni gyógyszerfogyasztással, a gyógyszerekhez való hozzáféréssel és az emberi jogokkal, a jó kormányzással és az egyes országok gyógyszerpolitikájával foglalkoznak.

Az írások első vázlatát a WHO szakértői, akadémikusok és az ezzel foglalkozó civil szervezetek képviselői alaposan áttanulmányozták, s fontos javaslatokat tettek.

A 2011-es jelentés először elektronikus formában jelenik meg, de nyomtatott formátumban is elérhetővé válik, ám egyelőre még csak egyes fejezetek készültek el teljesen.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: WHO, MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés