hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.

János kórház: bezárás helyett felújítás

Az elavult, lepusztult budai kórházat egyszer már bezárásra ítélték, hiszen a szerepét átveszi a tervezett dél-budai szuperkórház, írja a Népszava.

A pavilonrendszerű, lepusztult és a modern kórházi funkciókra alkalmatlan János sorsáról számtalan tervezet született eddig is, a legújabbnak éppen az önkormányzati választások adnak aktualitást. A kormányzati döntés hátterét ismerők most azzal magyarázzák a váratlan bejelentést, hogy a területen működik egy erős lobbi csoport, és az általuk szállítható szavazatokra apellálva irányítottak át félmilliárdot a fejlesztés tervezésére.

Már egy tavaly nyári kormányhatározatban is szerepel az a kereken félmilliárdos összeg, amit most – mint új forrást – a tervezés fedezeteként jelentettek be. Igaz, akkor ezt az összeget még az intézmény labordiagnosztikai szolgáltatásainak fejlesztésére, MRI és más nagy értékű gépek beszerzésére szánták – emlékeztet a Népszava.

A Szent János becsukásának tervét, amit sokáig maga a kormányzat is magáénak érzett, egyebek mellett egy civil kezdeményezés puhította fel 2015-ben. Több mint 11 ezer aláírást gyűjtöttek össze a kórház megmentésére, az aláírók között Varga Mihály és Fónagy János is, mint a kórházhoz tartozó terület országgyűlési képviselői. Az ívek átadását követő egy hétben újabb 2000 aláírás gyűlt össze azért, hogy a Szent János Kórház területén vagy annak közvetlen közelében épüljön fel az új budapesti központi kórház. Ezt követően éles fordulattal a tervekben már az szerepelt, hogy a Szent János Kórház „aktív” részlegeit – például a belgyógyászatát és a baleseti sebészetét – valamint a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika kardiológiáját költöztették volna az új Dél-Budai szuperkórházba.

Volt olyan verzió is, amely szerint a János kórház területén is lettek volna fejlesztések, ám ezt akkor elvetette a kormány. Később szó volt arról is, hogy a Szent János egyes részlegei a Semmelweis Egyetem Kútvölgyi tömbjébe költöznének, így ezzel ott jöhetne létre a János kórház sürgősségi ellátóhelye. A Szent János szuperkórházasítása ellen korábban is sok minden szólt, például hogy nehezen megközelíthető, nem vezet négy sávos út az ellátóhelyig, valamint az is, hogy az évtizedek óta fel nem újított pavilonrendszerű épületeiben nem lehet korszerű, gazdaságos ellátást telepíteni.

hirdetés

Könyveink