hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Gazdaság

Izraeliek bojkottálják az IKEA-t

Az Aftonbladet vezető svéd napilapban megjelent cikket követően többezer izraeli írt alá egy online petíciót, hogy bojkottálja az IKEA svéd bútoráruházat. A nagy port kavaró cikk arról számolt be, hogy izraeli katonák palesztinok szerveit „rabolták el”, és üzleteltek is velük.

A petíció aláíróit aggodalommal töltötte el, hogy a svéd kormány a sajtó szabadságának zászlaja alatt utasította el azt, hogy elítélje az Aftonbladet állításait – írja a Haaretz című izraeli napilap.
 
„Az Izraeli Védelmi Erők elleni középkori jellegű vérvád antiszemita megjelentetésekor és a svéd kormány az üggyel kapcsolatos folytonos hallgatása idején elfogadhatatlan, hogy tovább támogassuk a svéd IKEA-t” – olvasható a petícióban.
 
„Kérjük, hogy ne csak aláírják a petíciót, hanem igazi tettekre is váltsák.”- olvasható szintén a petícióban.
 
Az izraeli kormány különböző személyiségei élesen kritizálták a cikket és eredménytelenül kérték, hogy a svéd kormány adjon ki egy elítélő nyilatkozatot.
 
Az IKEA egyébként 36 országban 283 leányvállalattal büszkélkedhet és első izraeli áruházát 2001 áprilisában Netanyában nyitotta meg. Második áruháza várhatóan Rishon Letzionban, 2010-ben fog megnyílni.
 
Válaszképpen az IKEA helyi vezetése kiadott egy közleményt, melyben a céget kereskedelmi, politikától távolálló szervezetként jellemezte, mely kíváló kapcsolatot ápolt és fog ápolni az izraeli vásárlókkal - tudósít a Haaretz.

Közel-Kelet Blog

cimkék

hirdetés

Könyveink