hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

 

Ítélnek a vírus felett

Szüksége van-e még az emberiségnek a fekete himlőre? – ezt a vitát eleveníti fel az Origo, abból az alkalomból, hogy a WHO e hó végén dönthet a legálisan őrzött vírusminták megsemmisítéséről.

A megsemmisítésre az adhat okot, hogy a fekete himlőt, mely csak Európában 400 000 áldozatot szedet évente a 18. század végéig, az Egészségügyi Világszervezet legyőzöttnek tekinti. Az utolsó megbetegedést 1977-ben diagnosztizálták, s 1979-ben bejelentették, hogy a természetben felszámolták a betegséget okozó variola vírust. A világ több laboratóriumában - így az USA-ban és Oroszországban is – azonban megtartottak mintákat.

Mások kételkednek, hogy a győzelem végleges-e. A szakemberek nem tudják pontosan, mennyi ideig marad életképes a variola vírus a halott szövetekben. A kutatók már keltettek életre ősi vírusokat olyan mintákból, amelyek megfelelő körülmények között (például az örök fagyban) őrződtek meg. Így elképzelhető, hogy variola vírusok is előkerülhetnek fagyott múmiákból és más szövetmintákból – olvasható az origo.hu-n.

(forrás: origo)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink