hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Ismétlődő recept, felírási igazolás – rajtra kész a közös egészségügyi tér

Az e-recepten nem csak az összes elérhető gyári, s valamennyi magisztrális készítmény felírása válik lehetővé, írja a PharmaOnline.

A rendszert úgy fejlesztették ki, hogy minél kisebb változást okozzon a jelenlegi orvosi-gyógyszerészi gyakorlatban. Ennek megfelelően a résztvevők mindegyike eddig alkalmazott számítógépes rendszereit használhatja a továbbiakban is. A változás lényege, hogy ezek összeköttetésbe kerülnek az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltató Térrel (EESZT), így a betegellátás résztvevői elektronikus úton könnyebben hozzáférhetnek – a megfelelő jogosultságok betartásával! – egymás információihoz. A rendszernek nem célja a betegek irányítása – hangsúlyozta Szabó Bálint, az EESZT-t fejlesztő TIOP 2.3.2. program szakmai vezetője a Magyar Gyógyszerész Kamara hétvégi VIII. Vándorgyűlésén.

Mint a PharmaOnline tudósításából kiderül: nem elektronizálják például a gyógyfürdő rendelést, az OTC-készítményeket, valamint a kórházi gyógyszereket. Ami magát az e-recept programot illeti, a kezelőorvos a jövőben jelenleg is használt vényíró vagy az ágazati portálon futó, hasonló funkciójú program segítségével „beküldi” a receptet az EESZT-be. Bevezetik az úgynevezett ismétlődő receptek fogalmát, amellyel nem csak három hónapra, hanem akár egy esztendőre is rendelhet gyógyszert az orvos. Egyszerre természetesen nem lehet majd kiváltani, ezeket időről időre „élesíti” a rendszer, s csak úgy válthatók ki, akár jelenleg. A betegek azonban nem távoznak üres kézzel a rendelőből, kapnak egy úgynevezett felírási igazolást, amelyben felsorolják az összes rendelt készítményt.

Az Egészségügyi Elektronikus Szolgáltatási Térhez kapcsolódik majd valamennyi kórház, járóbeteg szakrendelő, háziorvosi praxis és gyógyszertár. Tartalmaz továbbá egy eseménykatalógust (ebben az alrendszerben lesz megtalálható minden ellátási esemény adata kronológikus sorrendben), egy tartalomtárat (vizsgálati eredmények, s minden olyan dokumentum, amely a vizsgálati eredményekhez kapcsolódik), egy digitális képtovábbítási, s egy digitális önrendelkezési alrendszert. Ez utóbbit élesítik elsőként idén májusban. A rendszer a legmagasabb, V. biztonsági szinten működik majd. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) auditján már átment, a Nemzeti Elektronikus Információbiztonsági Hatóság (NEIH) auditja a lépések élesítésekor történik.

További információk a PharmaOnline-on

(forrás: PharmaOnline)
hirdetés

Könyveink