hirdetés
hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

Ismét pert vesztett a Johnson & Johnson a Risperdal miatt

A Johnson & Johnsonnak (J&J) csupán perköltség címén 73 millió dollárt kell fizetnie Louisiana államnak egy olyan per miatt, amelyet elvesztett, és 257 millió dollárnyi büntetés megfizetésére ítélték.

A bíró, Donald Herbert, azért marasztalta el a céget, mert a Risperdal (risperidone) nevű antipszichotikus gyógyszerével kapcsolatban becsapta az állam Medicaid biztosítóját, azt állítva, hogy a Risperdal felülmúlja a hasonló antipszichotikus szereket, és bagatellizálta a gyógyszer kapcsolatát a diabétesszel.

A Johnson & Johnson 257 millió dollárt kell fizessen a Risperdal miattMichael Heinley, a J&J Ortho-McNeil-Janssen Pharmaceuticals egységének szóvivője szerint a megítélt összeg extrém sok, nem felel meg az ésszerűség, a szükségesség és a helyesség jogi követelményeinek.

Ezzel a J&J már másodszor maradt alul egy Risperdal-perben. Múlt évben egy nyugat-virginiai bíró egy nem esküdtszéki tárgyaláson 3,95 millió dollár megfizetésére kötelezte a New Brunswick-ban (New Jersey) székelő céget – az indoklás szerint a J&J félrevezette az orvosokat a Risperdal kockázataival és előnyeivel kapcsolatban. A J&J ügyvédei fellebbeztek az ítélet ellen.

Louisianában a fő vád az volt, hogy 2003 novemberében a J&J, illetve Ortho-McNeil-Janssen nevű egysége levelet küldött 700 000 orvosnak a gyógyszer biztonságosságával kapcsolatban. Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága (FDA) erre egy figyelmeztető levéllel válaszolt, amelyben leírta, hogy a J&J hamis és félrevezető információkat közölt, kisebbítette a diabétesz potenciálisan halálos kockázatát és túlzó kijelentéseket tett arról, hogy a gyógyszer felülmúlja versenytársait, így a Lilly Zyprexa nevű készítményét és az AstraZeneca Seroquel nevű gyógyszerét.

A bíróság azt állapította meg, hogy marketingtaktikájával a J&J 35 542 alkalommal sértette meg az állam megfelelő törvényét, és minden egyes jogsértésért 7250 dollár büntetést szabott ki.

Michael Heinley azt mondta, hogy a J&J az ügy újratárgyalását fogja kérni Herbert bírótól, és ha a bíró elutasítja a kérelmet, akkor a cég fellebbezni fog.

"Nagyon elégedettek vagyunk az ítélettel és a büntetés mértékével" – mondta viszont Pat Morrow ügyvéd, aki az ügyben az államot képviselte. Ismertette, hogy az állam nem kevesebb, mint 95 millió dollárt költött a hat éven át húzódó pereskedésre, többek között 224 tanú vallomásának a felvételére.

(forrás: Asbury Park Press, MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés