2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Iskolai szünet Moszkvában influenzajárvány miatt

Az orosz fővárosban az 1-8. osztályos tanulókat érinti a kényszerszünet. Az iskolák egyelőre hétfőtől péntekig maradnak zárva, a leckét internet adják majd fel.

Az intézkedés a hétfői lapok szerint azzal a veszéllyel jár, hogy Moszkva egyes részein lelassulhat, vagy összeomolhat a hálózat. Az egyes osztályokban akkor szokták elrendelni a szünetet, amikor a megbetegedések száma eléri a 40 százalékot, idén azonban a tiszti főorvos úgy döntött, hogy a járvány terjedésének megelőzése érdekében lejjebb szállítja a küszöböt.

Minden iskolában lesznek délutáni foglalkozások azoknak a gyerekeknek, akik valamilyen okból nem maradhatnak otthon, a kényszerszünet után pedig minden iskolában külön órákat szerveznek majd az elmulasztott anyag pótlására.

Moszkvában már pénteken túllépte a járványküszöböt a megbetegedések száma, és a városi hatóságok meghozták a megfelelő intézkedéseket: a kórházakban számos ágyat tartanak fenn az influenzában megbetegedettek számára, és teljesen külön osztályokat nyitottak az influenzás kismamáknak.

A városi illetékesek a tavalyi új típusú influenzát teljesen felesleges hisztériának tekintik, bár az idén elszigetelt törzsek között a tavalyi H1N1 kórokozó a leggyakoribb - mintegy 40 százalék az aránya -, és legalább egy halálesetet már feljegyeztek.

Veronyika Szkvorcova egészségügyi miniszterhelyettes közölte azonban, hogy a helyzet nem veszélyes, s a megbetegedések száma még mindig 20-30 százalékkal elmarad az előző évek hasonló időszakától. Szkvorcova rámutatott: az influenzás és légúti megbetegedések legfeljebb 10-15 százalékát okozzák az ismert influenzavírus-törzsek.

A magyarországi helyzetről itt olvashat.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink