hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.

Integrált Egészségügyi Infrastrukturális Adatbázis

Elkészült az egészségügyi infrastruktúra korszerűsített adatbázisa, a központi egészségügyi informatikai rendszer első része - jelentette be Török Krisztina az Egészségügyi Minőségfejlesztési és Kórháztechnikai Intézet (EMKI) főigazgatója.

A sajtótájékoztatón Mayer Ákos projektigazgató elmondta: olyan ágazati integrált adatbázist akartak létrehozni, amely tartalmazza többi között az orvostechnikai műszerekre, az épületvagyonra és az informatikai eszközökre vonatkozó adatokat. A rendszer arra is alkalmas, hogy figyelmeztető e-mailt küldjön az intézményeknek, ha esedékes orvostechnikai eszközeik műszaki felülvizsgálata - emelte ki.

Ügyfélszolgálat a betegutak lerövidítésért

Az Integrált Egészségügyi Infrastrukturális Adatbázis (IEIA) zárt, online elérhető szakmai adatbázis, információt folyamatosan frissítik. Az intézményeknek hozzáférési jogosultságra van szükségük, így tölthetik fel a rendszerbe saját adataikat, másokéhoz viszont adatbiztonsági okokból nem férhetnek hozzá.

Ehhez kapcsolódóan Mayer Ákos kérdésre elmondta, hogy központilag minden adatot látnak. A nap huszonnégy órájában elérhető telefonos és online ügyfélszolgálatuk, az intézményeknek felvilágosítást tudnak adni például arról, hogy a közelben melyik kórházban van egy bizonyos orvosi eszköz. Ezzel pedig segítik a betegutak lerövidítését is. Segít továbbá a forráselosztásban, ha az ágazati vezetés az adatbázis alapján tudja, bizonyos orvosi eszközök mely intézményekben találhatók.

Ellenőrzik az adatokat

Az adatbázis jelenleg kétszáz intézmény adatait tartalmazza - mondta a projektigazgató. Több módon is ellenőrzik, hogy valósak-e az intézmények által szolgáltatott adatok. Idén az első ütemben tizenkét mintaintézményben ellenőriztek mintegy ötszáz eszközt. A második ütemben pedig további 159 intézményben, több mint hatezer eszközt vizsgáltak felül.

A projekt egészére – melynek egyik részeleme volt az ágazati adatbázis fejlesztése - mintegy 373 millió forint fordítható.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink