hirdetés
2024. június. 27., csütörtök - László.
hirdetés

Ingyenes állapotfelmérést kínál a Mozdulnék Sportlabor

Ingyenes egészségügyi állapotfelmérést és személyre szabott életmódtanácsokat kínál az országszerte számos helyszínen elérhető Mozdulnék Sportlabor kezdeményezés, hívta fel a figyelmet Révész Máriusz, a Miniszterelnökség aktív Magyarországért felelős államtitkára a programot bemutató szerdai sajtótájékoztatón Budapesten.

Az államtitkár közölte: próbálják megteremteni a feltételeit annak, hogy az emberek minél többet mozogjanak, és minél egészségesebben éljenek. Ezért a népegészségügyi termékadó bevételeiből elindították a Mozdulnék programot, aminek keretében egészségügyi és sportszakemberek végeznek méréseket a lakosság körében. A 15-20 perces állapotfelmérés után mindenki személyre szabott életmódtanácsokat kap.

Révész Máriusz hangsúlyozta: a program nagy előnye, hogy az érdeklődőknek nem kell bemenniük egyik egészségügyi intézménybe se, hanem a sportlabor települ ki sokak által látogatott helyszínekre, például strandokra, falunapokra, irodaházakba, iskolanapokra és ott lehet igénybe venni a szolgáltatást.

Csípőízület kopást mérnek a XIII. kerületi Balence Hall kerthelyiségében (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)
Csípőízület kopást mérnek a XIII. kerületi Balence Hall kerthelyiségében (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Az államtitkár elmondta, hogy az idén országszerte legalább 220 helyszínre települ ki a program, így a tervek szerint év végéig mintegy 15 ezer embert érnek el. Hozzátette: az eddigi adatok alapján elérhető a 15 ezres létszám. A mostani a 62. kitelepülés, és az elmúlt alkalmak során már több mint négyezer embert megvizsgáltak. Ha ilyen ütemben folytatódik az érdeklődés, akkor elérhető lesz a kitűzött cél – fogalmazott a kormánypárti politikus, aki kitért arra is, hogy sokan a korábbi betegségük vagy sérülésük miatt nem merik rászánni magukat a mozgásra, mert attól tartanak, ártanak maguknak a sportolással.

Az a rossz hírem van, hogy Netflixtől nagyon kevés betegség gyógyul – jegyezte meg Révész Máriusz.

Lacza Zsombor, a Testnevelési Egyetem professzora arról beszélt, hogy a Mozdulnék Sportlabor nem szűrőprogram.

Nem betegeket keresünk, hanem az egészséges embereknek szeretnénk segíteni – mondta, hozzátéve: az érdeklődők olyan kérdéseket is feltehetnek a szakembereknek, amelyekkel nincs kihez fordulniuk, "mert például az edző tudását már meghaladja a probléma, de orvoshoz még nem megy vele az illető". "Bízom benne, hogy ezzel a módszerrel le tudjuk bontani azokat a gátakat, amelyek sok, amúgy egészséges embert megakadályoznak abban, hogy mozogjanak" – hangsúlyozta Lacza Zsombor.

 

Talpvizsgálat a Mozdulnék Sportlabor kezdeményezésről tartott sajtótájékoztató előtt (Fotó:  MTI/Máthé Zoltán)
Talpvizsgálat a Mozdulnék Sportlabor kezdeményezésről tartott sajtótájékoztató előtt (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

(forrás: MTI)

Könyveink