hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

Új főigazgatók a fővárosi kórházakban

Indulhat a budapesti holding előkészítése

A jövő héten jelenik meg a pályázati felhívás a fővárosi fenntartású egészségügyi ellátórendszer átalakítását megalapozó hatástanulmány elkészítésére. Ugyancsak a jövő héten új kórházi főigazgatók kinevezése várható Budapesten: az egészségügyi és szociálpolitikai bizottság augusztus 21-i ülésén tárgyal a Péterfy Sándor Utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központ, a Bajcsy-Zsilinszky, a Károlyi Sándor Kórház és Rendelőintézet, valamint a Nyírő Gyula Kórház főigazgatói pályázatairól.  

A mintegy 16 ezer ággyal működő, 14 ezer dolgozót foglalkoztató budapesti egészségügyi hálózat reformja jövő év közepén indul, és várhatóan 2010 elejére fejeződik be. Az, aki elnyeri a 250 millió forint értékű megbízást a fővárosi egészségügy átalakítását megalapozó hatástanulmány elkészítésére, novemberben kezdheti meg a munkát.
Horváth Csaba humánpolitikai főpolgármester-helyettes, a Népszavának azt mondta: a korábbi tervekhez képest némi csúszásban vannak, mert már június közepén azzal számoltak, hogy megjelenhet a pályázat. Mindez azonban szerinte nem befolyásolja az új modell 2010. januári indulását. Az átalakítást célzó döntéseket folyamatosan hozhatja meg a közgyűlés, hiszen a pályázat szerint a nyertes az egyes részterületeket érintő munkákat 30 naponként teljesíti.

A készülő tanulmányoknak ki kell térniük az átszervezés logisztikai, jogi és orvosszakmai területére. Az elképzelések szerint a holding - a Fővárosi Egészségközpont Zrt. - fogná össze a gazdasági társaságokká, kft.-kké alakítandó intézményeket, és az „tartaná kézben" az egységes informatikai rendszert, a kontrollingtevékenységet és a közbeszerzéseket. Horváth számításai szerint 2009 közepétől a rendelkezésre álló adatok és szakmai tervek alapján, intézményi szinten lehet határozni arról is, hogy az egyes kórházak milyen gyógyító feladatokat mekkora anyagi forrással, valamint milyen műszaki és ingatlanállománnyal lássanak el a jövőben.

Medical Online; Népszava

cimkék

hirdetés

Könyveink