hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Indul az iskolai HPV-kampány (FRISSÍTVE: húsz év lehet benne...)

A most induló tanévben is kaphatnak a hetedik osztályos lányok méhnyakrák elleni ingyenes védőoltást, az ehhez szükséges beleegyező nyilatkozatot 2015. szeptember 11-ig kell kitölteni és leadni.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) tájékoztatása szerint a hazai méhnyakrák-megelőzési program részeként a múlt év őszén bevezetett, a humán papillomavírus (HPV) elleni térítésmentes, önkéntes védőoltásra a 2015/2016-os tanévben is azok a lányok jogosultak, akik az iskola 7. évfolyamát végzik.

A méhnyakrák elleni védőoltást - az előző tanévhez hasonlóan - az idén is iskolai kampányoltás keretében adják be. Az első oltás októberben, a második 2016 áprilisában lesz esedékes.

Az iskola-egészségügyi szolgálat védőnője gondoskodik arról, hogy a tájékoztató anyagok és a nyilatkozat megtételéhez szükséges dokumentum a szülőkhöz időben eljusson.

Az ÁNTSZ azt írta: az elmúlt tanévben Magyarországon 38 ezer magyar családban döntöttek úgy, hogy élnek a lehetőséggel, és kérik a védőoltást a több mint 46 ezer jogosult közül. A szülőket az iskola-egészségügyi szolgálat segítségével szinte kivétel nélkül sikerült elérni, a nyilatkozatok 99,3 százaléka érkezett vissza a védőnőhöz, és a jogosultak 77,5 százaléka kérte az oltást, további 5,6 százaléka pedig már korábban megkapta azt.

Emlékeztettek arra, hogy a méhnyakrák elleni védőoltás a HPV azon két típusa ellen nyújt védelmet, amely a méhnyakrákok 70 százalékának kialakulásáért felelős. Ezért az ÁNTSZ javasolja a védőoltás beadását, és kéri a szülőket, hogy éljenek a lehetőséggel.

FRISSÍTÉS (2015.08.26. 09:54):
Dánielisz Ágnes, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat  járványügyi főosztályának vezetője az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában elmondta, 9 éves kortól lehet beadni az oltóanyagot, de mivel az viszonylag új, még nincsenek pontos adatok arról, meddig nyújt védelmet. Az már látszik, hogy legalább 10 évre védelmet nyújt, és ez alatt nem csökken a védelmi szintje. Ez alapján prognosztizálni lehet, hogy valószínűleg legalább 20 évre megfelelő a védelem. Ezért fontos, hogy azt a lányok a szexuális élet kezdetéhez minél közelebb kapják meg - jegyezte meg.

 

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink